2 min. čitanja

Nijemci i Englezi dižu uzbunu: "Zarazili smo se parazitom u istarskim kampovima!"

Nijemci i Englezi dižu uzbunu: "Zarazili smo se parazitom u istarskim kampovima!"
Foto:Screenshot/YouTube

Najmanje 23 njemačkih turista koji su boravili u istarskim kampovima tijekom listopada zarazilo se parazitom koja izaziva grčeve, povraćanje, proljev, mučninu i vrućicu.

Njemačke turiste upozorava "čuveni" Heidelberški institut, dok alarm za Britance oko parazita u Istri oglašavaju Daily Mail i Express.

Kod svih oboljelih potvrđena je kriptosporidioza, crijevna infekcija uzrokovana protozoom Cryptosporidium, vrlo otpornom na kloriranje vode i okolišne uvjete. Zbog toga ima i snažniju sposobnost širenja i izazivanja bolest.

Alarm je izazvala i činjenica da se spomenuti parazit može pronaći u hrani, ali i vodi tj. bazenima, no u prijašnjih pet godina nije potvrđen niti jedan jedini slučaj.

Srednja dob oboljelih je osam godina, a bolest je zabilježena kod osoba od jedne do 48 godina, i jednako zastupljena kod žena i muškaraca. Informacije o mjestima potencijalne izloženosti u Hrvatskoj bile su dostupne za 21 od 23 slučaja: boravili su u 10 različitih kamping naselja, od kojih se devet nalazi u Istri.

Foto:Screenshot/YouTube

Nijemci, pedantni kao i uvijek, sastavili su i upitnike za oboljele i saznali da je 12 od 15 sudionika boravilo u moru. Nekolicina je rekla kako su koristili vodu iz pipe za pranje zuba, a niti jedan od slučajeva nije pio vodu iz pipe. No, iako je zaraza potencijalno mogla stići iz hrane izgleda da je glavni sumnjivac za kriptosporidiozu - bazen.

Za kraj malo općeg znanja. Cryptosporidium su praživotinje koje inficiraju ljude i životinje diljem svijeta. Zaraza počinje unošenjem vode ili hrane kontaminirane ljudskim ili životinjskim izmetom koji sadrži jaja parazita, kontaktom s tlom ili predmetom koji su kontaminirani parazitima, kontaktima sa zaraženom osobom ili životinjom Jajašca parazita su vrlo izdržljiva, a parazit se ne može eliminirati smrzavanjem ili klorom. "Ubijaju" ga UV zračenje, mikrofiltracija i ultrafiltracija.

J.T.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.