2 min. čitanja

KAJAKAŠKA AVANTURA Mamin i tatin otok povezao kajakom

KAJAKAŠKA AVANTURA Mamin i tatin otok povezao kajakom
Foto: Screenshot / HRT

Kako spojiti mamin i tatin otok dosjetio se 28-ogodišnji Nikola Kraljić, po vlastitoj 'dijagnozi' teški ovisnik o moru, jedrenju i veslanju. Naime, hrabrim pothvatom kajakom je spojio otoke Krk i Hvar.  

A kako je sve počelo? Nakon što su ga u osnovnoj školi jedrenju naučili u Jedriličarskom klubu Malinska, u srednjoj se dogodila - preobrazba.

- U srednjoj školi sam ničim izazvan, dan danas ne znam koji je točno razlog, kupio kajak za morsko kajakarenje. I otad mi je to jedan od najdražih hobija na kojem provedem većinu svog slobodnog vremena pogotovo ljeti - rekao je Nikola za HRT.

U početku su to bile bliže rute, oko Krka i do obližnjega Cresa, puno puta do Beloga. No, na fakultetu se dosta družio s kolegama iz Zadra koji su ga zadirkivali da nikada neće doći kajakom od Krka do Zadra, prisjeća se.

Uspio je i do Zadra, a nakon toga, uslijedio je novi vlastiti izazov - sam u kajaku sve do Hvara!

- Mama mi je porijeklom s otoka Hvara, imam puno rodbine tamo - to je bila logična destinacija, znači spojiti Krk i Hvar. Tatin otok Krk i mamin Hvar - kaže Nikola, dodajući kako su upravo oni bili glavni odgovaratelji od tog čina do zadnjeg dana. Ali on je ipak krenuo, a roditelji su onda, uz djevojku Helenu bili glavna podrška.

Oboružan hranom, opremom i entuzijazmom otisnuo se iz Malinske i već na početku doživio bliski susret s bjeloglavim supovima na Cresu. Pitamo li su ga kakav je to osjećaj biti sam u kajaku u avanturi koja nije igra?

- Osjećaj je stvarno izvanredan, znači imamo predivnu obalu i to se ne mora sto puta ponavljati - to svi znamo, ali na ovaj jedan način gdje ja prolazim s kajakom na pol metra od same obale - ništa mi ne može promaknuti. Tihi način plovidbe - čujem dupine, čujem sve - tako da nisam sam, pogotovo ne ljeti, kaže.

Najdelikatniji dio puta Nikoli je bio od Brača do Hvara, jer u srcu sezone sve vrvi od nautičara. No, kad je stigao do starigradske uvale, znao je, kaže, da je nadomak cilja.

- Bile su, normalno, putem krize, ali zadnji dan pošto sam radio preko 40 kilometara, bilo je dva dana preko 50 kilometara. Zadnji dan mi je ostalo 30-ak kilometara tako da sam taman došao na ručak kod svoje rodbine. Dvije tete imam na Hvaru, pa su me one počastile ručkom, tako da je to bio dobar osjećaj jako - govori.

- U međuvremenu sam nabavio dvosjed, tako da se svi slijedeći planovi uglavnom baziraju na veslanju u dvosjedu - kaže Nikola. Ovoga ljeta, s djevojkom će na godišnji odmor kajakom po Kvarneru, a dogodine možda i do Trsta.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.