1 min. čitanja

NEZGODA NA PRISTANIŠTU Potonuo povijesni razarač iz Drugog svjetskog rata

NEZGODA NA PRISTANIŠTU Potonuo povijesni razarač iz Drugog svjetskog rata
Foto: US Coast Guard

Legendarni američki razarač iz Drugog svjetskog rata – USS The Sullivans djelomično je potonuo na pristaništu u Pomorskom parku Buffalo u državi New York.

Poznati američki brod već je neko vrijeme muzejski brod, a održavaju ga djelatnici Buffalo i Erie County Naval & Military Parka, najvećeg unutarnjeg pomorskog parka u SAD-u, koji se nalazi u Buffalu.

USS The Sullivans jedan je od samo četiri razarača klase Fletcher na svijetu i prvi brod u američkoj mornarici koji je dobio ime po grupi ljudi. Razarači klase Fletcher bili su najveća i najvažnija klasa američkih razarača korištenih u Drugom svjetskom ratu.

Nazvan je po petorici braće Sullivan, a za ulogu u Drugom svjetskom i u Korejskom ratu zaradio je brojne borbene zvijezde. Povučen je iz službe 1965. godine.

Foto: US Coast Guard

U službeno priopćenju Parka navedeno je da su osim broda USS The Sullivans, za posjetitelje zatvorena i preostala 4 broda u parku.

– Jučer je došlo do ozbiljnog proboja trupa iza sredine broda s desne strane. Naša posada pazila je na brod  cijelu noć i jutro, surađujući s pomorskim inženjerima i članovima BIDCO Marine Group, vatrogascima, policijom, domovinskom sigurnošću i obalnom stražom kako bismo procijenili što se točno dogodilo, minimizirali štetu i uklonili vodu s broda – objavila je organizacija na svom Facebooku.

Istaknuli su da više od godinu dana naporno rade na očuvanju ovog broda, za čiju su obnovu u studenom prošle godine preko donacija skupili više od milijun dolara. No nedavni proboj trupa povećao im je troškove obnove pa je park pokrenuo novu akciju prikupljanja sredstava za spas razarača USS The Sullivans.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.