2 min. čitanja

NEVJEROJATNA PRIČA Pukim čudom izbjegao smrt pa ga pozvali da snimi Ralje

NEVJEROJATNA PRIČA Pukim čudom izbjegao smrt pa ga pozvali da snimi Ralje
Foto: RodneyFox.com

82-godišnji Australac Rodney Fox postao je tamošnja legenda nakon što je prije 50 godina preživio krvoločni napad velike bijele psine. Na taj nemili događaj svakodnevno ga podsjeća golemi ožiljak na leđima, a detalje napada opisao je u svojoj knjizi. Njegova priča dojmila se i poznatog hollywoodskog redatelja Stevena Spielberga koji ga je angažirao za rad na filmu Ralje.

Rodney je od mladih dana strastveni ribolovac, a 1962. godine osvojio je prvo mjesto na prvenstvu Južne Australije u podvodnom ribolovu. Nije htio tek tako prepustiti mjesto najboljeg nekome drugome pa se iduće godine ponovno prijavio na otvoreno prvenstvo Australije.

Foto: Rodney Fox Great White Shark Expeditions/Facebook

Natjecanje se održavalo na plaži Aldinga, 50 kilometara udaljenoj od njegovog rodnog Adelaidea. Rodney je bio svježe oženjen i željan opravdati titulu najboljeg podvodnog ribolovca Australije. Zbog toga je bio spreman zapeti više, dalje i dublje od ostalih natjecatelja. A to ga je umalo stajalo života.

– Osjećao sam se kao da me udario vlak. Prsa su mi bila stegnuta kao u škripcu, bio sam praktički kost u psećim ustima – opisao je Rodney Fox svojevremeno za The Guardian napad velike bijele psine, koja mu je prišla s leđa.

Foto: Rodney Fox Great White Shark Expeditions/Facebook

Napad morskog psa na Rodneya do danas se smatra najtežim napadom velike bijele psine na čovjeka, a u kojem je žrtva ostala živa. Rodneyu su u napadu slomljena rebra, probijena pluća, pukla mu je slezena te je dobio ukupno 462 šava. Na taj stravičan dan podsjeća ga veliki ožiljak koji se proteže od struka do ramena, a u zapešću još uvijek nosi zub morskog psa.

Rodney je morao proći rehabilitaciju tijekom koje je trebao prevladati strah od ponovnog ulaska u more, a samo godinu dana nakon napada ponovno se vratio natjecanju u podvodnom ribolovu.

Nekoliko godina nakon toga Rodney je osmislio kavez iz kojeg ronioci sigurno mogu promatrati velike bijele psine u njihovom prirodnom okruženju, a snimio je i film “Napadnut od morskog psa ubojice” koji je doživio veliki uspjeh diljem Australije.

Najveće iznenađenje doživio je 1973. godine, točno 10 godina nakon napada velike bijele psine, kada ga je kontaktirao produkcijski tim Stevena Spielberga s ponudom da sudjeluje na snimanju filma Ralje.

Foto: Rodneyfox.com

Unatoč bolnim ožiljcima Rodneyeva strast prema velikoj bijeloj psini nije izblijedjela. Osnovao je istraživačku fondaciju kao jedan od glavnih pobornika zaštite velike bijele psine, česti je govornik na mnogim međunarodnim ronilačkim događajima, a drži i motivacijska predavanja u školama i organizacijama diljem svijeta. Ovaj veseli čovjek uistinu je vodio nevjerojatan život, za dlaku izbjegavši smrt u koju ga je umalo odvukla velika bijela psina.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.