4 min. čitanja

NESTALI BI BROJNI GRADOVI Ovako bi izgledala Zemlja da se otopi sav led

NESTALI BI BROJNI GRADOVI Ovako bi izgledala Zemlja da se otopi sav led
Foto: Youtube / Screenshot

Ako svijet nastavi sagorijevati fosilna goriva i ispuštati emisije ugljika na neodređeno vrijeme, klimatske promjene na kraju će otopiti sav led na polovima i planinama, podižući razinu mora za više od 60 metara, gutajući gradove uz more poput Miamija, Buenos Airesa, Kaira i venecije, piše National Geographic. A ne bi bili pošteđeni ni obalni gradovi u Hrvatskoj, poput Zadra ili stare jezgre Splita.

Karta na donjem videu prikazuje svijet kakav je sada, sa samo jednom razlikom: sav led na kopnu otopio u more, podižući ga 60 metara i stvarajući nove obale za naše kontinente i unutarnja mora.

Na Zemlji postoji više od osam milijuna kubičnih kilometara leda, a neki znanstvenici kažu da bi trebalo više od 5000 godina da se sve otopi. Ako nastavimo dodavati ugljik u atmosferu, vrlo vjerojatno ćemo stvoriti planet bez leda, s prosječnom temperaturom od možda 26,7 stupnjeva Celzijusa umjesto trenutnih 14,4.

Sjeverna Amerika

Cijela atlantska obala bi nestala, zajedno s Floridom i Zaljevskom obalom. U Kaliforniji bi brda San Francisca postala nakupina otoka, a Središnja dolina divovski zaljev. Kalifornijski zaljev protezao bi se sjeverno od geografske širine San Diega.

Južna Amerika

Amazonski sliv na sjeveru i sliv rijeke Paragvaj na jugu postala bi atlantska uvala, brišući Buenos Aires, obalni Urugvaj i veći dio Paragvaja. Planinski dijelovi duž karipske obale i u Srednjoj Americi bi preživjeli.

Afrika

U usporedbi s drugim kontinentima, Afrika bi izgubila manje svoje zemlje zbog krajnje katastrofe na razini mora, ali Zemljina rastuća vrućina mogla bi učiniti velik dio kontinenta nenaseljivim. U Egiptu će Aleksandrija i Kairo biti potopljeni nametljivim Sredozemnim morem.

Europa

London? Sjećanje. Venecija? Potopljena Jadranskim morem. Nestat će veći dio Zadra i dobar dio Splita. Tisućama godina od sada, u ovom katastrofalnom scenariju, Nizozemska će se odavno predati moru, a većina Danske će također nestati. U međuvremenu, sve vode Sredozemlja također će nabujati Crno i Kaspijsko more.

OBJAVLJENE ANIMACIJE HRVATSKIH GRADOVA Ovako će izgledati ako drastično poraste razina mora! | | Morski HR
Prije nekoliko dana prenijeli smo članak u kojem je Climate Central objavio fotografije nekih popularnih gradova u svijetu, odnosno kako bi mogli izgledati 2050. godine ako ništa ne učinimo po pitanju

Azija

Zemlja u kojoj sada živi 600 milijuna Kineza poplavila bi, kao i cijeli Bangladeš sa 160 milijuna stanovnika, i veći dio obalne Indije. Preplavljivanje delte Mekonga ostavilo bi kambodžanske planine Cardamom kao otok.

Australija

Pretežno pustinja, kontinent bi dobio novo unutarnje more - ali bi izgubio velik dio uskog obalnog pojasa u kojem sada živi četiri od pet Australaca.

Antarktika

Istočni Antarktik: Ledena ploča istočne Antarktike toliko je velika - sadrži četiri petine cjelokupnog leda na Zemlji - da se može činiti nepobjedivom. Preživio je ranija topla razdoblja i ostao netaknut. U posljednje vrijeme čini se da se malo zadebljava - zbog globalnog zagrijavanja. Toplija atmosfera sadrži više vodene pare, koja pada kao snijeg na istočnom Antarktiku. Ali čak i ovo vjerojatno neće pomoći preživljavanje leda i povratak u eocensku klimu.

Zapadni Antarktik: Poput grenlandske ledene ploče, zapadna Antarktika očito je bila mnogo manja tijekom ranijih toplih razdoblja. Ranjiva je jer većina toga leži na podlozi koja je ispod razine mora. Zagrijavajući ocean topi samu plutajuću ledenu ploču odozdo, uzrokujući njezino urušavanje. Od 1992. u prosjeku ima neto gubitak od 65 milijuna metričkih tona leda godišnje.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

PODmorska budućnost – Evo kako će porast razine mora izgledati širom svijeta | | Morski HR
Planet nam se brzo zagrijava, što je rezultiralo povijesnom sušom, smrtonosnim poplavama i neobično intenzivnim otapanjem leda na Arktiku. Sve to uzrokuje stalni porast razine mora, za koji
Znanstveno pojašnjenje: Zadar se neće za 100 godina naći pod morem, ali evo kad hoće | | Morski HR
Nakon što su neki mediji ponovno širili objave u kojima spominju katastrofične scenarije za neke jadranske gradove nakon podizanja mora u 100 godina, meteorološki portal MeteoAdriatic je objavio
UN-ove prognoze: Za 100 godina more potapa Zadar i Dolinu Neretve! | | Morski HR
Nedavni UN-ov izvještaj o stopi zagađenja Zemljine atmosfere naveo je da je prošle godine čovječanstvo, ne samo što je povećalo razine CO2 na najviše u ljudskoj povijesti, nego je to činilo brže nego

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.