7 min. čitanja

Neda Livljanić je osim Pripuzu u Murteru, sredila dozvolu i Šveđaninu u Primoštenu, što je tri dana prije uhićenja otkrio Morski HR

Neda Livljanić je osim Pripuzu u Murteru, sredila dozvolu i Šveđaninu u Primoštenu, što je tri dana prije uhićenja otkrio Morski HR
Foto: Facebook

ŠIBENIK - Bivša službenica Odjela za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Neda Livljanić, koja je uhićena u četvrtak s još četiri osobe zbog sumnje u zlouporabu položaja i ovlasti, odnosno zbog bespravne gradnje kampova na Murteru. podigla je prašinu i prije uhićenja. Naime, samo tri dana prije, Morski HR je otkrio i objavio dokumente koje je potpisala upravo ova službenica za kamp u Primoštenu, kojeg je zbog ilegalne djelatnosti nedavno zatvorio Državni inspektorat, o čemu smo također prvi pisali.

Podsjetimo, policija je u četvrtak po nalogu Uskok uhitila pet osoba zbog ilegalnih kampova. Riječ je o Zoranu Pripuzu, bivšoj službenici za gospodarstvo i turizam Šibensko-kninske županije Nedi Livljanić koja je izdala rješenje za kampove, potom Dariju Filipiju, Eduardu Maržiću i Borisu Kulušiću.

Osumnjičena da je pogodovala vlasnicima kampova

Uskok je tražio određivanje istražnog zatvora za tri osobe od čega je jedna žena. Prijedlog je da se istražni zatvor odredi zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke.

Žensku osobu se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti, a ostalu četvoricu muškaraca za poticanje na kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti. Još se uvijek ne zna je li i koliki je mogući iznos mita primila osumnjičena županijska službenica.

U rješenju o otvaranju istrage navodi se da su svi znali da nema uporabne dozvole za kamp, da ugostiteljski objekt ne ispunjava minimalne uvjete i uvjete za kategoriju te da se katastarske čestice na kojima namjerava ishoditi odobrenje za kamp, nalaze izvan građevinskog područja. Ipak, unatoč tome Neda Livljanić piše zapisnik da je obavila očevid na lokaciji kampa iako, prema navodima USKOK-a, nikakvog očevida nije bilo već je radila sve da pogoduje vlasnicima kampova.

U zapisniku je, tvrdi dalje USKOK, neistinito navela da je zajedno s višom stručnom suradnicom u Filipijevom kampu obavila očevid te utvrdila kako ispunjava sve uvjete propisane mjerodavnim zakonom i pravilnikom. Na temelju tog zapisnika izdala mu je rješenje za obavljanje ugostiteljskih djelatnosti u kampu, na čemu je jedan od osumnjičenika Dario Filipi nezakonito zaradio najmanje 47.625,31 eura.

Je li i primoštenski kamp modus operandi županijske službenice ili puka slučajnost?

Podsjetimo, Morski HR je 19. studenog 2023. godine objavio da je Služba za ugostiteljstvo, pružanje usluga u turizmu i za boravišnu/turističku pristojbu Područnog ureda u Splitu, Državnog inspektorata odlučila zatvoriti neregistrirani ugostiteljski objekt s bungalovima, koji se nalazi na brdu usred maslinika i vinograda u Primoštenu. Osim ovoga, vlasnici će morati vratiti protuzakonito zarađen novac unatrag dvije godine.

Dan poslije, objavili smo dokument koji potvrđuje da je švedskom državljaninu s adresom u Primoštenu Šibensko-kninska županija dala Rješenje o privremenom obavljanju djelatnosti i to do 31. prosinca 2024. godine!

U Rješenju, kojeg potpisuje upravo voditeljica za obrtništvo i turizam Šibensko-kninske županije, Neda Livljanić, između ostalog stoji da objekt udovoljava minimalnim uvjetima za pružanje ugostiteljskih usluga na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu za vrstu izletište i kamp. Odobrila mu je pripremanje i usluživanje jela, pića i napitaka, uobičajenih za kraj u kojem se nalazi OPG, iz poljoprivrednih proizvoda pretežno vlastite proizvodnje - vrsta izletište.

Također, privremeno Rješenje uključuje dozvolu za rad kampa za 16 jedinica ili 48 gostiju, kategorije koja se označava s dva sunca, te prostor za usluživanje u zatvorenom, ukupno 30 m2, 20 sjedećih mjesta, prostor za pripremu jela i na otvorenom prostor za 50 sjedećih mjesta.

Sve je upisano i u Upisnik poljoprivrednika, kao obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo.

U međuvremenu, stigao nam je odgovor Držanog inspektorata koji baca puno jasnije svjetlo na ovaj slučaj, pa je tako ustanovljeno muljanje s OPG-om.

"Inspekcijskim nadzorom je utvrđeno da ugostiteljske usluge smještaja pruža osoba različita od one na koju glasi privremeno rješenje, od 1. srpnja 2022. godine, odnosno je da ugostiteljske usluge pruža pravna osoba, a ne fizička osoba na OPG-u", odgovorio je Državni inspektorat, a opširan odgovor možete pročitati OVDJE.

Podrška šibenskih poduzetnika, Stipe Petrine, Franka Vidovića: "Brzo je rješavala probleme i imala razumijevanja"

Livljanić ima dvije nekretnine u Zagrebu i stan u Šibeniku, dok obiteljska kuća u Jezerima ne glasi na njeno ime. Stara kuća u kojoj ima udio u zagrebačkim Gračanima nema istaknutu kvadraturu, a prema zemljišnim knjigama, dobila je udio na dar od Maržića, s kojim je u vezi. Stan od 46 kvadrata nalazi se u Kustošiji i kupila ga je još 2007. godine. Za stan u Šibeniku nismo doznali kad je kupljen, nalazi se preko puta šibenske tržnice te s balkonom i drvarnicom ima ukupno 63,7 kvadrata, pišu 24 sata.

S druge strane, Šibenčani, posebno poduzetnici, joj  na društvenim mrežama iskazuju  potporu i suosjećanje, ističući da je jedna od rijetkih službenica koja je brzo rješavala predmete i imala razumijevanja za poduzetnike ne tražeći ništa zauzvrat te da  se nadaju da će i ovo, kao i svoje prijašnje teške životne tragedije prebroditi, piše pak Šibenik News, napominjući kako se Nada na ovome nije naglo obogatila, već je i inače iz imućne obitelji:

„Nedo izdrži, uz tebe smo”, „Podrška Nedi Livljanić poštenoj i uzornoj gđi koja je više napravila za poduzetništvo no mnogi koji sada želi moralizirati ono što ni ne razumiju ... Sve je ovo prolazno”, „Imala je vremena razumijevanja za poduzetnike što je rijetkost”, neke su od objava na društvenim mrežama. 

I primoštenski načelnik, koji do našeg otkrića kaže da nije znao da Šveđanin u njegovom mjestu mulja s kampom i OPG-om, izrazio je Nedi podršku:

Podršku joj je dao i predsjednik saborskog odbora za obranu i nekadašnji SDP-ovac Franko Vidović, poznat po tome što je kolegu gađao bocom.

Livljanić se inače ne tereti da je uzela mito u dva slučaja zbog kojih je uhićena i pritvorena, ali oni, izgleda, nisu jedini. I Murterini također javno pričaju da je ta službenica iz Jezera "rado pomagala". Je li iza tog pomaganja stoji čisti altruizam ili nešto sasvim drugo? Pokazat će istraga...

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

IMAMO DOKUMENT Šveđanin kojeg je kaznio Inspektorat u Primoštenu, dobio sasvim uredne dozvole za privremeno obavljanje djelatnosti
PRIMOŠTEN - Nakon što smo jučer objavili da je Državni inspektorat odlučio zatvoriti neregistriran ugostiteljski objekt s bungalovima, koji se nalazi na brdu usred maslinika i vinograda u Primoštenu, te će vlasnik osim ovoga morati vratiti protuzakonito zarađen novac unatrag dvije godine, danas smo…
Državni inspektorat o Šveđaninu koji gradi bazene u primoštenskim vinogradima: “Muljao je s OPG-om”
PRIMOŠTEN - Nakon priče o Šveđaninu kojemu je Državni inspektorat zatvorio ilegalne bungalove s bazenima usred poljoprivrednih površina u Primoštenu koju je objavio Morski HR, te dokumenta Šibensko-kninske županije koja mu je dala dozvolu da na vlastitom OPG-u može obavljati određene ugostiteljske d…
DOZNAJEMO Inspektorat zatvorio ilegalne bungalove u Primoštenu: “Morat će vratiti svu zaradu iz 2022. i 2023. godine!”
PRIMOŠTEN - Državni inspektorat na sve češće prijave građana, pojačano češlja teren u Dalmaciji, a prije krajem listopada završio je posao po jednoj od prijava u Primoštenu. Služba za ugostiteljstvo, pružanje usluga u turizmu i za boravišnu/turističku pristojbu Područnog ureda u Splitu, Državnog in…
USKOK predložio istražni zatvor za Pripuza, Livljanić i Filipi
Dežurni sudac istrage Županijskog suda u Splitu u petak će navečer održati ročište za troje od petero osumnjičenih u aferi oko ilegalnih kampova na Murteru te odlučivati o istražnom zatvoru, potvrđeno je na sudu. - USKOK je predložio istražni zatvor za Pripuza, Livljanić i Filipi zbog utjecaja na s…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.