3 min. čitanja

Ne staje proizvodnja automobila na fosilna goriva, ali kreće e-gorivo

Ne staje proizvodnja automobila na fosilna goriva, ali kreće e-gorivo
Foto: Unsplash

Europa je prelomila - ipak ne prestaje proizvodnja automobila na fosilna goriva, samo ćemo točiti ekološki prihvatljivije e-gorivo.

Tako nam i u budućnosti ostaje izbor između benzinca, dizelaša, hibrida ili električnih automobila. Kako je u našoj zemlji te koji je prvi izbor Hrvata?

Prošle je godine u Hrvatskoj kupljeno gotovo 14 tisuća rabljenih benzinaca i više od 45 tisuća rabljenih dizelaša. I dok se broj benzinaca povećao u odnosu na prethodnu godinu, kupljeno je 7000 dizelaša manje nego 2021. U zbroju, prošle je godine kupljeno oko 5000 rabljenih automobila manje.

Ipak, potražnja je još uvijek veća od ponude, piše Danas.hr.

Činjenica je da vozila još uvijek ima malo, projekcije su da će tako biti i ostat još neko vrijeme jer stabilizacija tržišta se očekuje tek kad se stabilizira isporuka novih vozila smatra Bruno Svečak, direktor prodaje u salonu za prodaju rabljenih automobila.

Na tržište utječu i odluke Europske unije. Obustavu proizvodnje automobila s motorima na unutarnje izgaranje do 2035. blokirala je Njemačka kojoj bi to bio udarac za jaku industrijsku granu. I nakon tog roka proizvodit će se automobili koje pokreće takozvano e-gorivo.

Prirodnim putem se iz vode izdvaja vodik, a iz ugljičnog dioksida se izdvaja ugljik i spajanjem vodika i ugljika metanol koji se kasnije frakcijskom destilacijom može pretvoriti u benzin i dizel, opisuje Hrvoje Paver, savjetnik u Sektoru za trgovinu pri HGK.

Nijemci procjenjuju da će taj skupi proces do 2030. spasti na cijenu standardnog goriva. Takvo gorivo će se moći koristiti u standardnim automobilima, što znači da smo još daleko od potpunog prelaska na električne aute. A ako je daleko Europa, Hrvatska je još dalje.

Ipak, i Hrvati pokazuju ekološku svijest, pa uz uvoz rabljenih automobila norme Euro 6, od 22.800 novih automobila kupljenih lani njih 23 posto bilo na hibridni ili električni pogon.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Zavod za statistiku: “Hrvati se sve više voze automobilima”
Državni zavod za statistiku objavio je detaljne podatke o vozilo-kilometrima koje su ostvarila domaća vozila na teritoriju Republike Hrvatske i stranom teritoriju. Podaci se temelje na administrativnim podacima dobivenima od Centra za vozila Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te procjenama D…
Od 2035. novi automobili i kombiji bez emisija CO2
Novi dizelaši i benzinci prodavat će se još 12 godina, a nakon toga će se moći prodati samo ona nova vozila koja ne ispuštaju ugljični dioksid. Rabljeni automobili na benzin i dizel smjeti će se ipak i dalje voziti te kupovati. Novi automobili i kombiji na tržištu više
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.