1 min. čitanja

Zavod za statistiku: "Hrvati se sve više voze automobilima"

Zavod za statistiku: "Hrvati se sve više voze automobilima"
Foto: Boris Kačan

Državni zavod za statistiku objavio je detaljne podatke o vozilo-kilometrima koje su ostvarila domaća vozila na teritoriju Republike Hrvatske i stranom teritoriju. Podaci se temelje na administrativnim podacima dobivenima od Centra za vozila Hrvatske i Ministarstva unutarnjih poslova te procjenama Državnog zavoda za statistiku.

Obujam prometa izražen u vozilo-kilometrima važan je pokazatelj prijevoznog učinka vozila u cestovnom prometu. Ostvareni vozilo-kilometri indikator su utjecaja transportne djelatnosti na okoliš i jedan od važnih pokazatelja sigurnosti prometa.

U 2021. vozila registrirana u Republici Hrvatskoj ostvarila su 28 202 milijuna vozilo-kilometara, što je u odnosu na 2020. porast za 5,8% te porast od 3,0% u odnosu na 2019.

Porast kilometara električnim vozilima za 55,7% u odnosu na 2020.!

Od ukupno ostvarenih vozio-kilometara u 2021., osobna vozila ostvarila su 77,6%. Najveći udio u ostvarenim vozilo-kilometrima osobnih vozila ostvarila su osobna vozila na dizelski pogon, 65,1%.

Zbog kontinuiranog porasta broja registriranih hibridnih osobnih vozila, ostvareni vozilo-kilometri u toj kategoriji vozila u 2021. pokazuju najveći porast u odnosu na 2020. Osobna vozila na hibridno-dizelski pogon pokazuju porast ostvarenih vozilo-kilometara za 143,0%, a osobna vozila na hibridno-benzinski pogon za 87,4% u odnosu na 2020. Električna osobna vozila pokazuju porast ostvarenih vozilo-kilometara od 55,7% u odnosu na 2020.

Procjena ostvarenih vozilo-kilometara domaćih vozila dobivena je na temelju podataka o prijeđenim kilometrima vozila koja su pristupila tehničkim pregledima i broja registriranih vozila u Republici Hrvatskoj, pojašnjavaju iz Državnog zavoda za statistiku.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.