1 min. čitanja

Ne bacajte opuške kroz prozore vozila – Zbog toga možete i u zatvor!

Ne bacajte opuške kroz prozore vozila – Zbog toga možete i u zatvor!
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Istri su krenule redukcije vode što znači da je opasnost od požara veća nego inače. Vrući, suhi i vjetroviti vremenski uvjeti dramatično povećavaju rizik od požara pa policija apelira na vozače i putnike da nikada ne bacaju opuške kroz prozore vozila. Jedan zapaljeni opušak može uništiti ljudske živote i izazvati značajnu ekonomsku štetu.

Za ostavljanje, nanošenje ili bacanje otpadaka ili predmeta i tvari koje je moguće ometati ili ugroziti sigurnost prometa, ali i očistiti ili ugroziti promet, za fizičke osobe propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kuna. Ukoliko čin ispuštanja gorućeg opuška izazove požar, osobe mogu biti uhićene i protiv njih podnesena kaznena prijava za početak kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom.

Požari u blizini ceste dodatno opterećuju sposobnost vatrogasnih službi i mogu oštetiti cestovnu infrastrukturu. Dimna izmaglica smanjuje vidljivost, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća, osobito na autocestama i drugim cestama izvan naselja gdje se vozači kreću većim brzinama, upozoravaju iz istarske policije.

Svi imamo ulogu u zasebnom požaru i očuvanju sigurnosti okoliša i naših cesta. Ako pušite, opuške uvijek odložite na siguran način. Nikada ne bacajte opušak kroz prozor vozila. Ako primijetite da netko baca opušak kroz prozor vozila, pozivamo da se događaj prijavite policiji na broj 192.

KB

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.