2 min. čitanja

Nautički čarter zanemaren u mjerama direktne pomoći

Nautički čarter zanemaren u mjerama direktne pomoći
Foto: Pixabay

SPLIT – Glavni problemi s kojima se uslijed pandemije koronavirusa suočavaju i bore predstavnici nautičkog čartera u Splitsko-dalmatinskoj županiji te načini kako ih riješiti i što poduzeti kako bi sezona bila što je moguće bolja, bili su glavna tema online sjednice Strukovne grupacije pružatelja usluga na plovilima – charter HGK – Županijske komore Split.

Iako rad čarter tvrtki nije službeno obustavljen, on je gotovo u potpunosti onemogućen zbog nemogućnosti dolaska gostiju, otkazanih letova te lockdowna na emitivnim tržištima. Čarter tvrtke su trenutno u situaciji da im na naplatu dolaze potraživanja i krediti, rezervacije su većinom one prebačene od prošle godine, a s obzirom na neizvjesnu epidemiološku sliku upitno je koliko će se uspjeti realizirati te sve više bilježe otkaze. Ovakva situacija ozbiljno ugrožava njihovo poslovanje i opstanak, ali i brojnih vanjskih kooperanata naslonjenih na ovu djelatnost.

– Kako bi održali likvidnost poslovanja i u konačnici radna mjesta, čarter tvrtkama je neophodna hitna i direktna pomoć. Na nacionalnom nivou radi se na produženju moratorija na kredite i na iznalaženju mogućnosti subvencija kamata, a regionalno čarter tvrtke traže bespovratna sredstva potpore za vezove kao najvećeg pojedinačnog troška kojeg nije moguće eliminirati – poručila je predsjednica Strukovne grupacije chartera Sara Douzzan Županović. U traženju modela za bespovratne potpore, predstavnici Grupacije su dan ranije u ŽK Split održali sastanak s predstavnicima Splitsko-dalmatinske županije i banaka.

Čarter tvrtke, koje imaju vrlo visoke troškove hladnog pogona te bilježe gubitak od 54 posto noćenja na nacionalnom nivou i 63 posto na nivou Splitsko-dalmatinske županije, na naredne mjesece gledaju kao na presudne za svoj opstanak. S obzirom da je u nautičkom čarteru Hrvatska svjetska velesila, s čim se volimo ponositi, a Splitsko-dalmatinska županija s najvećim brojem noćenja u nautičkom turizmu, riječ je o itekako bitnoj djelatnosti te se predstavnici Grupacije nadaju razumijevanju za njihove probleme i izravnoj pomoći.

Također žele naglasiti da je bitno razlučiti prihode od vezova u marinama koji pripadaju marinama od prihoda čarter tvrtki, jer se nerijetko pod rezultate nautike uzimaju u obzir samo rezultati marina, koje bilježe manji gubitak (od 11 posto na nacionalnom planu), čime teška pozicija čartera, koji imaju gubitak noćenja veći od 50 posto i visoke fiksne troškove, ostaje zanemarena.Čarteraši su razmijenili i iskustva s otkazivanjem rezervacija te razgovarali o režimu ulaska u RH, mogućnostima osiguravanja testiranja na aerodromima, cijeni testova te je jedan od prijedloga sa sjednice da testovi budu univerzalno dvojezični, tj. da se ne naplaćuje prijevod na engleski.

Uz sve navedeno, da bi imali ovu sezonu, svakako je najvažnije da kao destinacija iziđemo iz crvene zone te je na svima nama da se pridržavamo mjera i napravimo sve da broj zaraženih dalje ne raste.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.