1 min. čitanja

Naručena istraživanja i konzervatorski elaborat za Dolački bedem

Naručena istraživanja i konzervatorski elaborat za Dolački bedem
Foto: Grad Šibenik

ŠIBENIK – Grad Šibenik potpisao je s Hrvatskim restauratorskim zavodom ugovor o konzervatorsko-restauratorskim istraživanjima i izradi konzervatorskog elaborata za Dolački bedem vrijedan 125 tisuća kuna.

U posljednjih nekoliko godina Grad Šibenik izvodio je konzervatorsko-restauratorske radove obnove na Zapadnom ili Dolačkom bedemu vrijedne 720 tisuća kuna od čega je preko Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi RH, u sklopu Programa zaštite i očuvanja nepokretnih kulturnih dobara, Ministarstvo kulture bespovratno sufinanciralo iznos od 420 tisuća kuna.

Radovi su se odvijali sukladno smjernicama Konzervatorskog odjela u Šibeniku te su obuhvatili mehaničko i kemijsko čišćenje od bilja, algi, lišajeva i mahovine, zatim čišćenje vodenom parom, mehaničko čišćenje lošeg cementa, vapna i morta, mikropjeskarenje, sidrenje oštećenog dijela zida, ispunjavanje sljubnica novim prilagođenim mortom, injektiranje gelom na bazi vapna s aditivima i žbukanje gornje plohe bedema.

Sukladno željama gradskih vijećnika, ovaj dio povijesne baštine Šibenika će se pokušati dodatno turistički valorizirati, priopćili su iz gradske uprave.

– Šibenik je u prošlosti bio jedan od strateški najvažnijih gradova na čitavoj istočnoj jadranskoj obali. U skladu s time, utvrđivanje grada bilo je od velike važnosti, a posebice kada se pojačala opasnost od turskih osvajanja. Uz same 4 tvrđave, fortifikacijske zidine vrlo su vrijedan i neprocjenjiv segment graditeljskog nasljeđa grada Šibenika. Od prvotnih 200 metara Zapadnog ili Dolačkog bedema kraj Svete Nediljice sačuvan je veći dio. Uspješno smo revitalizirali 3 tvrđave koje su pod ingerencijom Grada, a sada ćemo isto pokušati i s drugim, manjim, ali vrijednim dijelovima naše bogate povijesne baštine – poručio je zamjenik gradonačelnika mr.sc. Danijel Mileta.

Isporuka ugovorene dokumentacije očekuje se kroz idućih šest mjeseci.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.