1 min. čitanja

NAKON TJEDAN DANA Prekinuta aktivna potraga za nestalim pomorcima

Aktivna potraga za nestalih sedam pomoraca među kojima i hrvatskog kapetana broda Bourbon Rhode Dina Miškića, večeras je zaustavljena, priopćili su francuski mediji ovu šokantnu informaciju, potvrđenu od strane službenih vlasti francuske prefekture Martinique.

– Nakon tjedan dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i ako je potpuno opremljen, uvelike je premašeno. A od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo – kazao je ravnatelj Regionalnog operativnog centra za nadzor i spašavanje West Indies Gvajane (CROSSAG) Philippe Bricquer.

Rezultat potonuća luksemburškog tegljača tijekom uragana Lorenzo 26. rujna bila su 3 preživjela, 4 mrtva i 7 nestalih mornara.

Dvanaest trgovačkih brodova, fregata Le Ventose, uz deset letova francuskih i američkih zrakoplova, sudjelovalo je u pretraživanju područja veličine 110.000 km2, 1.200 milja istočno od Martiniquea.

Podsjetimo, kompanija Bourbon je cijelo vrijeme potrage za preživjelima redovito na svojim stranicama dnevno izvještavala o rezultatima potrage. Posljednje izvješće objavljeno je 2. listopada u 16 sati, kad je potvrđena smrt četvrtog člana posade potonulog broda.

– Sad ćemo emitirati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da nam dostavljaju nove informacije  – dodaje Philippe Bricquer.

Povlači se i fregata Ventôse, koja je aktivno sudjelovala u potrazi s helikopterom “Pantera”. Podsjetimo, fregata je prihvatila tri spašena mornara i četiri pronađena tijela. Francuski vojni brod sad kreće prema mornaričkoj bazi u Fort-de-Franceu. Točan datum njegovog dolaska ne objavljuje se iz povjerljivosti vezanih za obitelji žrtava.

No, ovo ne znači i konačan prekid potrage za nestalima. CROSS West Indies-Gvajana od sad će redovno emitirati poruke brodovima koji plove u krugu potonuća Bourbon Rhode-a. Oni će biti obaviješteni o situaciji kako bi adekvatno reagirali i prenijeli CROSS-Antili-Gvajani bilo koju novu informaciju.

Nije nemoguće i ne treba gubiti nadu u pronalazak preostalih članova posade, uključujući i našeg kapetana.

PROČITAJTE JOŠ:

DONOSIMO Transkript posljednje komunikacije hrvatskog kapetana: „Valovi su 10 metara, nemoguće je lansirati splavove“

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.