2 min. čitanja

Nakon propale Veletržnice ribe Poreč, osnovana nova Županijska ustanova koja bi trebala raditi ono što Veletržnica nije

Nakon propale Veletržnice ribe Poreč, osnovana nova Županijska ustanova koja bi trebala raditi ono što Veletržnica nije
Foto: Pixabay/Ilustracija

U Istarskoj županiji, nakon dugo godina, napokon su shvatili da fiktivno funkcioniranje Veletržnice ribe Poreč nema nekog smisla, a zbog čega je na koncu to trgovačko društvo i prestalo s radom, sad je osnovana nova županijska ustanova koja bi trebala raditi ono što Veletržnica nije.

Sredinom rujna župan Boris Miletić donio je odluku o formiranju nove županijske ustanove, nakon čega se broj ustanova i županijskih agencija može pohvaliti još jednom novom perspektivnom ustanovom koja će, po novom, raditi na doprinosu razvoja ribarstva, piše Istra24.

Inače, član Uprave Veletržnice ribe, aktualni je pročelnik za gospodarstvo Duško Kišberi, koji je mjesečno dobivao naknadu u iznosu od 3.500 kuna, sve dok nije dao ostavku na toj funkciji u srpnju ove godine.

Nova ustanova zove se Centar za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije za čijeg je privremenog ravnatelja odlukom župana imenovan diplomirani pravnik Dimitrije Švabić.

Potonji u Županiji radi kao viši stručni suradnik za opće i pravne poslove u županijskom Odjelu za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo.

Nova ustanova ima i novo tročlano Upravno vijeće, piše Istra24.

Za predsjednika Upravnog vijeća imenovan je županijski pročelnik za održivi razvoj Mirko Radolović. Član Upravnog vijeća je i bivši direktor županijske Agencije za ruralni razvoj Istre (AZRRI) Gracijano Prekalj, koji je danas pomoćnik županijskog pročelnika za poljoprivredu.

Je li izbor Prekalja dobar, možda dovoljno govori podatak da je upravo i on svojevremeno nadzirao rad porečke Veletržnice ribe koja je neslavno propala. Štoviše, Prekalj je u tom trgovačkom društvu bio član Nadzornog odbora od 2006. pa sve do 2019. godine.

Iz Županije su ranije potvrdili da će "Veletržnica ribe d.o.o. Poreč biti će uključena u aktivnosti novog Centra za razvoj ribarstva i akvakulture.

Odluka o osnivanju novog Centra donesena je na sjednici županijske Skupštine 14. srpnja.

Centar za ribarstvo i akvakulturu trebao bi biti glavna poveznica između ribara i resornog ministarstva, a nalazit će se u sklopu rovinjske bolnice u prostoru od 90 kvadrata.

Kolege iz Istre24 upitale su Županiju čime će se Centar konkretno baviti.

- U planu je da to budu administrativni poslovi, provođenje aktivnosti vezanih uz europske projekte, info centar za ribare i drugo, a s ciljem razvoja ribarstva i akvakulture na cijelom području Istarske županije kroz uvođenje novih tehnologija, diversifikaciju ribolovnog gospodarstva, a zbog složene vlasničke strukture i uvjeta, nije bilo moguće da Istarska županija uloži bespovratna EU sredstva iz Strateškog međunarodnog ribarskog projekta ARGOS u objekt Veletržnice s ciljem osnivanja Centra za razvoj ribarstva i akvakulture Istarske županije - odgovorili su im iz kabineta župana.

Županija je nedavno osnovala i povjerenstvo koje će biti zaduženo u postupku javne nabave za građevinske radove na zgradi Centra za razvoj ribarstva i akvakulture koji se provodi u sklopu projekta Argos.

Iz registra nabave Istarske županije vidljivi su i planirani iznosi. Tako su građevinski radovi na samom centru u sklopu projekta Argos procijenjeni na 1,1 milijun kuna.

Nabavaka opreme za novi Centar procijenjena je na 120 tisuća kuna, dok projektna dokumentacija za centar košta oko 40 tisuća kuna.

Tu je i usluga medijske promocije projekta ARGOS iz Interrega Italija – Hrvatska. Iako je Županija sredinom srpnja poništila javnu nabavu za taj posao, mjesec dana kasnije, točnije 11. kolovoza, kao najpovoljnija odabrana je ponuda Istarske novinske agencije d.o.o. s cijenom ponude u iznosu od 59 tisuća kuna bez PDV-a, piše Istra24.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.