3 min. čitanja

Nakon promjene u ljetno računanje vremena bit će dopušteno gašenje svjetala na cestama

Nakon promjene u ljetno računanje vremena bit će dopušteno gašenje svjetala na cestama
Foto: Pixabay

Nakon što je pomicanjem sata za jedan sat unaprijed započelo ljetno računanje vremena, vozilima na hrvatskim cestama, osim mopeda i motocikala, dopušteno je gašenje kratkih svjetala. Ova odredba stupa na snagu u petak, 31. ožujka.

U dva sata ujutro sa subote na nedjelju započelo je ljetno računanje vremena, pomicanjem kazaljke sata na tri sata, čime uobičajeno nastupa prestanak obveze vožnje s uključenim barem kratkim svjetlima.

No Zakonom o sigurnosti prometa na cestama fiksno je propisano razdoblje u kojem na motornim vozilima moraju biti uključena dnevna ili kratka svjetla, i to od 1. studenoga do 31. ožujka ove godine, odnosno do ovoga petka.

Sukladno Zakonu, duga ili kratka svjetla na motornim vozilima ne moraju biti uključena, osim noću i u slučaju uvjeta smanjene vidljivosti danju.

Vozači mopeda i motocikala moraju imati upaljena svjetla cijelu godinu, pri čemu vozači bicikala od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću) te u slučaju smanjene vidljivosti na biciklu moraju imati upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj i jedno crveno na stražnjoj strani bicikla.

Izuzetak su mopedi i motocikli, čiji su vozači tijekom cijele godine danju i noću obvezni voziti s upaljenim kratkim svjetlima. No, zbog bolje uočljivosti, vozači motornih vozila mogu i danju voziti s upaljenim svjetlima tijekom ljetnog računanja vremena.

Budući da ljepše vrijeme i povoljne prilike znače i veće sudjelovanje vozača bicikala, mopeda i motocikala u prometu, iz policije su i dosad pozivali na oprez vozače ostalih vozila da ne oduzimaju prednost kada se uključuju u promet, prestrojavaju, pretječu, obilaze ili se polukružno okreću te skreću.

Vozače mopeda i motocikala podsjećali su na obvezu nošenja propisane, homologirane i pravilno pričvršćene zaštitne kacige, a bicikliste na javnim cestama da noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, nose reflektirajući prsluk ili takvu cjelokupnu biciklističku odjeću.

Isto vrijedi i za pješake kada se kreću kolnikom na javnoj cesti koji noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti moraju biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, piše HRT.

Zakonom o sigurnosti prometa na cestama propisana je novčana kazna od dosadašnjih 500 kuna, po novom oko 66 eura, u slučaju nepoštovanja odredbi o obaveznom korištenju svjetala na vozilima u uvjetima smanjene vidljivosti ili noću.

U navedenim uvjetima za nekorištenje svjetala na biciklu, kao i nenošenje reflektirajućeg prsluka ili reflektirajuće biciklističke odjeće kod biciklista, propisana je kazna u iznosu od dosadašnjih 300 kuna.

Ljetno računanje vremena počinje posljednje nedjelje u ožujku pomicanjem za jedan sat unaprijed, a završava posljednje nedjelje u listopadu, ove godine 29. listopada, pomicanjem za jedan sat unatrag, kada će se tri sata ujutro računati kao dva.

U nedjelju pomičemo kazaljke jedan sat unaprijed
Ovaj će vikend biti sat vremena kraći - stižu promjene za vozače, ali i one koji se trude uštedjeti struju. No, ne zaboravimo utjecaj na naše raspoloženje i zdravlje. Ljetno računanje vremena ove godine počinje u noći sa subote na nedjelju 26. ožujka. U nedjelju u 2 ujutro u Hrvatskoj

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.