4 min. čitanja

Nakon carine, o tajnoj snimci oglasio se MUP: “Britanci su lagali, kleveću Hrvatsku i od Youtubea tražimo uklanjanje videa”

Nakon carine, o tajnoj snimci oglasio se MUP: “Britanci su lagali, kleveću Hrvatsku i od Youtubea tražimo uklanjanje videa”
Foto: Youtube / Screenshot

Priča o britanskim nautičarima koji optužuju hrvatske službe za mito i naplaćivanje nepostojećih kazni, dobila je i svoj treći nastavak. Podsjetimo, Morski HR je 4. rujna prenio tekst objavljen na stranici koja okuplja nautičare Practical Boat Owners, u kojem se spominje korupcija u kontekstu s hrvatskim carinskim službenicima. U tekstu na engleskom jeziku, objavljenom još 18. kolovoza objavili su i tajno snimljen video na kojem se vide hrvatski policajci. Tek po objavi na našim stranicama javila se Carinska uprava koja traži žurnu objavu ispravka i objavu demantija u kojem tvrde da to nisu njihovi, već policijski službenici, a danas se javlja i MUP. Tvrde da nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom. Dapače, tražit će uklanjanje spornog videa s Youtube-a, dok se na neovlašteno snimanje, kažu nam, zasad nisu osvrtali.

Odgovor iz MUP-a prenosimo u cijelosti:

“Vezano uz slučaj o kojem pišete, za koji ste prvo rekli da se radi o carinicima – da biste potom bili demantirani – nakon čega ste objavili da se radi o policijskim službenicima i ponovili tvrdnje, a tek potom poslali službeni upit ovom Ministarstvu, možemo Vas izvijestiti kako „novac u džep“ nisu uzeli niti carinici niti policijski službenici.

Naime, odmah nakon objave video uratka na društvenoj mreži, a i povodom pisanog prigovora stranaca, nadležna policijska uprava je još početkom kolovoza provela potrebne provjere navoda.

Utvrđeno je kako nije bilo propusta u postupanju policijskih službenika, a pritužba stranaca se smatra neutemeljenom.

Naime, britanski državljani su prilikom plovidbe Jadranom počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima za koji su oboje novčano kažnjeni – izdani su im obvezni prekršajni nalozi i izdane su im potvrde o uplaćenim iznosima – jer su 30. lipnja pristupili izlaznoj graničnoj kontroli na Međunarodnom pomorskom graničnom prijelazu Dubrovnik kojom prilikom je utvrđeno da su u Hrvatsku ušli 16. svibnja preko Međunarodnog pomorskog graničnog prijelaza Umag, a da nisu kao državljani treće zemlje na kratkotrajnom boravku u roku od dva dana (48 sati) od ulaska regulirali svoj boravak u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, nisu prijavili svoj smještaj u RH, čime su počinili prekršaj iz članka 177. stavka 4. Zakona o strancima (Narodne novine 133/20), a za koji je kazna propisana u članku 251. stavku 4. točki 23. istog zakona.

Dakle, kazna koja im je naplaćena itekako postoji, a novčani iznos koji su platili predstavlja 2/3 iznosa kazne, a što je pogodnost koju predviđa Prekršajni zakon (NN 107/07, 39/13, 157/13, 110/15, 70/17, 118/18) u članku 152. ukoliko se kazna plaća odmah na mjestu događaja.

Još jednom ponavljamo da su za navedeni iznos uplaćene kazne dobili potvrdu, a novac koji su uplatili “ne odlazi u džepove policajaca”, već u državni proračun.

Zaključno, ovo Ministaratvo je administratora društvene mreže obavijestilo o klevetničkom i neistinitom sadržaju te očekujemo njegovo uklanjanje”, odgovorili su iz Ministarstva unutarnjih poslova.

“Nismo se zasad još osvrtali na neovlašteno snimanje”

Za dodatno pojašnjenje pitali smo Sandru Capan iz MUP-ovih odnosa s javnošću u kojem nam potvrđuje da pri pojmu “društvene mreže” misli na Youtube, a isto su, kaže, zatražili i od stranice “Practical Boat Owner“.

Foto: PBO / Screenshot

– Išli smo ka tome da se ukloni video, jer su njime željeli ocrniti ne samo hrvatsku policiju, već i cijelu Hrvatsku, pozivajući nautičare da ne dolaze ovamo – kaže nam Capan, a na pitanje je li u proceduri i prijava zbog neovlaštenog snimanja, kaže:

– Nismo se zasad još osvrtali na neovlašteno snimanje – kaže nam u telefonskom razgovoru Capan a za prenošenje informacija na Morski HR i upit koji je prema njima išao tek kasnije, kaže da im je žao što su za događaj morali saznati zadnji.

Redoslijed događaja

Zaključno, novinari portala Morski HR upite su slali onim redom, za kojeg su imali prve informacije i to je u opisu našeg posla, a tekst u kojem je britanski časopis Practical Boat Owners spominjao carinike, preveden je na hrvatski jezik, kako bi se hrvatskoj javnosti prenijelo što se to u britanskim medijima piše o našim službama. Za istinitost već objavljenog i očitovanje smo i slali upite istim službama.

Carinska uprava u demantiju je velikim slovima napisala o uniformama koju nose službenici koji su postupali da je “razvidno kako se radi o POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA”, pa je prema njihovom zahtjevu tekst tako i ispravljen.

Nakon što su u demantiju na svojim stranicama objavili da su netočnje tvrdnje objavili Morski HR i još jedan hrvatski medij, od naše strane su zamoljeni da te informacije isprave, jer novinari Morskog HR su radili svoj posao – preveli su tekst, objavljen prije tri tjedna i upite poslali nadležnima. Dakle, Morski HR NIJE OBJAVIO navedene informacije, već ih je prenio sa stranica britanskog portala i Youtube objave britanskih nautičara. Carinska uprava nas je poslušala i ispravila propust, na čemu se zahvaljujemo.

Zanimljivo je, doduše, da su hrvatske vlasti odlučile reagirati tek nakon što je redakcija portala Morski HR prenijela što je britanski medij pisao još 18. kolovoza, a britanski nautičari objavili na Youtubeu još 22. srpnja.

Kao što je vidljivo na poveznicama, niti je Youtube izbrisao navedeni sadržaj, niti su to učinili u britanskom časopisu Practical Boat Owners. Hoće li uskoro? Vidjet ćemo…

Tražili smo i od Ministarstva turizma da se očituje na ovaj slučaj, budući da su njihove službe povratno odgovorile Britancima da taksa koju su morali platiti dubrovačkim policajcima – ne postoji. Pa čekamo, eto, i njihov odgovor.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Britanski nautičari snimili kako im hrvatski policajci naplaćuju nepostojeće pristojbe
Carinska uprava o mitu i tajno snimljenim kadrovima: “To nisu naši djelatnici, već policijski službenici!”
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.