2 min. čitanja

Carinska uprava o mitu i tajno snimljenim kadrovima: “To nisu naši djelatnici, već policijski službenici!”

Carinska uprava o mitu i tajno snimljenim kadrovima: “To nisu naši djelatnici, već policijski službenici!”
Foto: Screenshot/Youtube Sailing Fair Isle

Nakon našeg članka u kojem smo prenijeli iskustvo britanskih nautičara o plaćanju nepostojećih pristojbi i gdje prozivaju hrvatske carinike i policiju, što su potajno i snimili, a snimku i objavili, javila se Carinska uprava koja traži žurnu objavu ispravka i objavu demantija.

Dio koji demantiraju, odnosi se na njihove djelatnike, gdje tvrde da se ne radi o njima, već policajcima. Podsjetimo, britanski su nautičari na web stranici koja okuplja nautičare Practical Boat Owners spomenuli  “custom officials” ili carinsku službu, a dalje su u tekstu koristili terminologiju “officers”, dakle službenike, dok su u videu kojeg su objavili, spominjali policajce i hrvatske vlasti. Carinska uprava tvrdi pak da je dio o njihovim djelatnicima netočan.

Foto: Screenshot / pbo.co.uk

Radi istinitog i objektivnog obavještavanja javnosti, demantij Carinske uprave prenosimo u cijelosti:

“Na linku /2021/09/04/video-britanski-nauticari-snimili-kako-im-hrvatski-carinici-naplacuju-nepostojece-pristojbe /pod naslovom “Sve su snimili i objavili – Hrvatski carinici naplatili britanskim nautičarima nepostojeće pristojbe” na portalu Morski.hr,  04. rujna 2021., iznesene su netočne informacije, te Vas sukladno članku 40. Zakona o medijima, tražimo ŽURAN demanti i spravak, radi istinitog i objektivnog obavještavanja javnosti.

Naime u naslovu i tekstu navedenoga članka, navodi se kako su carinski službenici postupali u predmetnom slučaju, dok je iz same snimke događaja, uniforme koju nose službenici koji su postupali  i drugog dijela teksta, razvidno kako se radi o POLICIJSKIM SLUŽBENICIMA.

Carinski službenici nisu postupali niti imaju ovlasti postupati po pitanju odjave stranih državljana iz Republike Hrvstake niti imaju ovlast naplate boravišne pristojbe.

Isto tako, napominjemo kako su carinski službenici, službenici Ministarstva financija, Carinske uprave, a nisu službenici Ministarstva unutarnjih poslova, odnosno nisu policijski službenici.

Carinska uprava, Ministarstvo financija”

Tražili smo od Ministarstva turizma da se očituje na ovaj slučaj, budući da su njihove službe povratno odgovorile Britancima da taksa koju su morali platiti dubrovačkim policajcima – ne postoji. Također smo u Ministarstvu unutarnjih poslova pokušali doznati i jesu li policajci iz videa kažnjeni zbog iznude, a pitanje koje se postavlja je i jesu li Britanci smjeli neovlašteno snimati policijske službenike na ovom mjestu.

Čim dobijemo odgovore, objavit ćemo ih u cijelosti.

J.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Britanski nautičari snimili kako im hrvatski policajci naplaćuju nepostojeće pristojbe
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.