1 min. čitanja

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski promet obustavlja isporuke u Rusiju

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski promet obustavlja isporuke u Rusiju
Foto: Facebook/Maersk

Danska logistička grupa Maersk objavila je da će privremeno zaustaviti kontejnerski prijevoz tereta u Rusiju i iz nje u sklopu sankcija uvedenih Moskvi zbog invazije na Ukrajinu. “Budući da sankcije već izravno i neizravno utječu na stabilnost i sigurnost našeg poslovanja, nove Maerskove rezervacije na moru i na kopnu prema Rusiji i iz nje bit će privremeno obustavljene”, naveo je Maersk u priopćenju.

Obustava isporuka obuhvaća sve ruske luke, a neće uključivati ​​hranu, medicinske potrepštine i humanitarnu pomoć, priopćio je Maersk. Kompanija prevozi kontejnere na rutama prema Sankt Peterburgu i Kalinjingradu na Baltičkom moru, Novorosijsku u Crnom moru i Vladivostoku i Vostočnom na istočnoj obali Rusije, prenosi Index.

Maersk je vlasnik 31-postotnog udjela u ruskom lučkom operateru Global Ports, koji ima šest terminala u Rusiji i dva u Finskoj. Dioničari Global Portsa uključuju rusku državnu nuklearnu tvrtku Rosatom i ruskog poduzetnika Sergeja Šiskareva.

Kompanija je zatvorila i glavni ured u Odesi

“U slučaju Global Porta nastojimo poštovati sankcije i ograničenja koji se stalno mijenjaju i pripremamo moguće sljedeće korake”, poručili su iz Maerska. Maersk se današnjom obustavom usluga u Rusiji pridružio Ocean Network Expressu (ONE) sa sjedištem u Singapuru, njemačkom Hapag Lloydu i švicarskom MSC-u, podsjeća Reuters.

Prošlog tjedna danska kompanija obustavila je pristajanje u luke u Ukrajini do kraja veljače zbog ruske invazije. Imaju dvije rute za kontejnerski prijevoz tereta u Ukrajinu, a za pretovar koriste luku Pivdenji na sjeverozapadnoj obali Crnoga mora, 30-ak kilometara istočno od Odese.

Kompanija je zatvorila i glavni ured u Odesi, luci na Crnom moru, i naglasila da je svih 60 njezinih zaposlenika u Ukrajini kod kuće i na sigurnom. U Rusiji Maersk ima 500 zaposlenih.

Hina

PROČITAJTE JOŠ:

Velika Britanija zatvorila svoje luke za sve ruske brodove
Ruski oligarsi panično spašavaju jahte – Hitno ih šalju u Indijski ocean i Jadransko more!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.