>
  2 min. čitanja

Nakon što je godinu dana ranije zaradio gotovo 5 milijardi dolara, Maersk je trenutno u minusu

Nakon što je godinu dana ranije zaradio gotovo 5 milijardi dolara, Maersk je trenutno u minusu
Foto: Pixabay

Na burzi u Kopenhagenu, dionice AP Moller-Maersk pale su čak 15 %, nakon što je kompanija protekli tjedan objavila svoje financijske rezultate za četvrti kvartal.

Danski brodar objavio je EBITDA i dao smjernice za 2024., koje nisu ispunile očekivanja analitičara. Dobit kompanije pala je za čak 90 %, a iako je Maersk ostvario svoje smjernice za 2023., cijena dionica je pala, prenosi Pomorac.hr.

Maersk je objavio neto gubitak od 456 milijuna dolara u prošlom kvartalu – što je golemi pad u odnosu na dobit od 4,98 milijardi dolara ostvarenu godinu dana ranije.

- Dok je kriza u Crvenom moru uzrokovala neposredna ograničenja u kapacitetima i privremeni porast vozarina, na kraju će prekomjerna ponuda u brodskom kapacitetu dovesti do pritiska na cijene i utjecati na naše rezultate - rekao je Vincent Clerc, izvršni direktor tvrtke A.P. Moller–Maersk, navodi The Maritime Executive.

Maersk je ranije spomenuo problem prekomjerne ponude, ali sada naglašava značajan utjecaj koji očekuju da će to imati na kontejnerski transport u ovoj i 2025. godini. Clerc je rekao da će problem viška kapaciteta još potrajati, pritom naglašavajući da će količine kontejnera u 2024. rasti od 2,5 do 4,5 %. Međutim, kazao je da će kapacitet globalne flote ove godine porasti za 12 do 13 posto.

Tijekom 2023. zaradio je 9,8 milijardi dolara (EBITDA), što je značajno manje u odnosu na 36,8 milijardi dolara u 2022. godini. Prihodi su pali za gotovo polovicu u segmentu pomorskog prijevoza, na 33,6 milijardi dolara, a u logističkom odjelu prihodi su također bili neznatno niži nego 2022. godine.

Četvrti kvartal bio je „razočaravajuć, s rezultatima slabijima od očekivanih po odjelima“, rekao je analitičar norveškog DNB-a Jorgen Lian, prenosi TradeWindsNews. Prema DNB-u, sve to uzrokovali su uglavnom loši kvartalni rezultati Ocean odjela, ali i Logistics & Services odjela.

Maersk za 2024. predviđa EBITDA od 1 do 6 milijardi dolara, što je puno niže od 7,1 milijardu dolara, koje su predvidjeli analitičari. Procjene analitičara trebale bi pasti nakon objave ovog izvješća, ali još uvijek ostaje puno neizvjesnosti, navodi DNB-u.

Maerskova predviđanja oslanjaju se na povećanju vozarina zbog krize u Crvenom moru, pa tako kompanija niža financijska predviđanja temelji na trajanju krize od jednog kvartala, dok se viši iznosi temelje na predviđanju da će kriza potrajati tijekom cijele godine. Međutim, čak i najoptimističnija predviđanja su ispod očekivanja analitičara, pa tako Maersk predviđa i gubitak od 5 milijardi dolara ako se sukob u Crvenom moru uskoro završi, navodi se u izvješću.

I.N.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.