2 min. čitanja

Ruski oligarsi panično spašavaju jahte – Hitno ih šalju u Indijski ocean i Jadransko more!

Ruski oligarsi panično spašavaju jahte – Hitno ih šalju u Indijski ocean i Jadransko more!
Galactica Super Nova, jahta Vagita Alekperova, predsjednika ruskog Lukoila bježi u Crnu Goru – Foto: Youtube / Screenshot

Ruski milijarderu u paničnom su strahu za svoje megajahte nakon što su zapadne zemlje nametnule sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu.

Superjahte u vlasništvu ruskih milijardera koji imaju veze s predsjednikom Vladimirom Putinom u pokretu su dok Sjedinjene Države i njihovi saveznici pripremaju daljnje sankcije na njihovu imovinu nakon invazije na Ukrajinu, javlja CNBC.

Podaci Marine Traffica, stranice koja prati kretanje brodova na svjetskim morima, pokazuju da su se najmanje četiri masivne jahte u vlasništvu ruskih poslovnih čelnika kretale prema Crnoj Gori i Maldivima otkako su čelnici iz cijelog svijeta posljednjih dana najavili široku lepezu sankcija, uključujući rusku središnju banku. Maldivi nemaju sporazum o izručenju sa SAD-om, navodi Nomad Capitalist.

Imovina ciljanih ruskih oligarha vjerojatno će pretrpjeti još jedan udarac, budući da je Bidenova administracija nedavno najavila stvaranje radne skupine koja će ciljati na njihovu unosnu imovinu, uključujući jahte i vile.

Francuska sastavlja popis nekretnina u vlasništvu ruskih oligarha, uključujući automobile i jahte, koje bi mogle biti zaplijenjene pod sankcijama Europske unije.

– Ovog tjedna pokrenut ćemo multilateralnu transatlantsku radnu skupinu za identificiranje, lovljenje i zamrzavanje imovine sankcioniranih ruskih kompanija i oligarha – njihovih jahti, njihovih vila i bilo koje druge nezakonito stečene dobiti koju možemo pronaći i blokirati – stoji u nedavnom tvitu Bijele kuće.

Uz to, neki od najbogatijih u Rusiji premještaju svoje brodove na druga mjesta, potencijalno u nadi da će izbjeći zapljenu plovila.

Šef Lukoila plovi u Crnu Goru

Vagit Alekperov, predsjednik ruskog Lukoila, plovi svojom jahtom u Crnu Goru, navodi Marine Traffic. Očekuje se da će tamo stići sljedećih dana iz Barcelone u Španjolskoj.

Alekperovljeva jahta poznata je kao Galactica Super Nova i, prema stranici Superyacht Fan, koja prati dolaske i odlaske ovih vrsta plovila, ima „bazen sa staklenim dnom od 6 metara i vodopadom, touch-and-go heliodrom, dizalo i veliki klub uz vlastito kupalište” Alekperov ima neto vrijednost nešto manje od 25 milijardi dolara, prema Forbesu.

Crna Gora je članica NATO-a. Njezin ministar vanjskih poslova rekao je da će se Crna Gora , koja je podnijela zahtjev za članstvo u Europskoj uniji 2008. godine, pridružiti EU u svojim sankcijama protiv Rusije.

Tri ruske jahte jure prema Maldivima

Najmanje tri jahte u vlasništvu drugih ruskih milijardera sve su bliže Maldivima, maloj zemlji smještenoj u Indijskom oceanu. Otočna država je tijekom godina bila žarište turista iz Rusije . Ministar turizma Maldiva rekao je da će ruska invazija imati veliki utjecaj na njen turistički sektor.

Jahta milijardera Olega Deripaske poznata kao Clio napustila je Šri Lanku prije gotovo dva tjedna, a očekuje se da će uskoro stići na Maldive, navodi Marine Traffic. Deripaska i s njim povezane tvrtke sankcionirane su 2018. od strane Sjedinjenih Država. Bio je jedan od rijetkih milijardera sa sjedištem u Rusiji koji su se suprotstavili sukobu u Ukrajini.

– Mir je prioritet. Pregovori moraju početi što je prije moguće – napisao je u nedjelju Deripaska, čija se neto vrijednost procjenjuje na oko 4 milijarde dolara .

Predstavnici milijardera spomenutih u ovoj priči te vlada Maldiva i Crne Gore nisu odgovorili na upite za komentar.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

INCIDENT U MALLORCI Ukrajinski mornar uhićen jer je potopio luksuznu jahtu svog ruskog šefa
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.