1 min. čitanja

Najezda žarnjaka u Istri – Ribarske mreže napunjene morskim plućima

Najezda žarnjaka u Istri – Ribarske mreže napunjene morskim plućima

Velike količine meduza, najvjerojatnije morskih pluća, okupirale su sjeverozapadnu obalu Istre. Biolozi tvrde da masovna pojava ovih žarnjaka u zimskim mjesecima nije uobičajena pojava, a njihova najezda posebno teško pada oni onima koji od mora žive.

Istarskim ribarima posljednjih dana mreže su pune velikih meduza, koje nerijetko oštećuju ribolovni alat. Posljednjih dana ulovljeno je i do nekoliko tona meduza, a najverojatnije je riječ o morskim plućima, piše Glas Istre.

U Centru za invazivne vrste porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam kažu kako se morska pluća u Jadranu mogu vidjeti tijekom cijele godine, ali da njihova masovna pojava usred zime nije nešto što se događa često.

– Morska pluća kroz svoj životni stadij, koji traje mjesec do mjesec i pol dana, žive i na dnu i u moru. Imaju nekoliko stadija, prvo je riječ o ličinki koja postaje polip na dnu, onda polip opet ispušta male larve, one se pretvaraju u meduze koje plutaju, i zatim opet kreće sve ispočetka. Pojedini dijelovi tog ciklusa, u kojem mi primjećujemo samo ovu fazu kad je meduza, ovise o više faktora, najviše o temperaturi, količini hrane i kisiku. Promjena tih faktora može biti okidač za masovno razmnožavanje – tvrdi Barbara Sladonja iz porečkog Centra.

K.B.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Ovu meduzu zovu morska pluća i jedna je od najvećih u Jadranu
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.