2 min. čitanja

VIDEO: PRONAĐENA JE I KLARA Peta u nizu periski koja je preživjela u divljini na području Istre

VIDEO: PRONAĐENA JE I KLARA Peta u nizu periski koja je preživjela u divljini na području Istre
Foto: Marinko Babić, Ardijan Kajtazi, arhiva RK Ugor – Vrsar

VRSAR – U organizaciji Ronilačkog kluba „Ugor“ održana je vježba CZ „Pretraživanje – Vrsar 25.04.2021.“ na kojoj je sudjelovalo 14 ronilaca iz 6 ronilačkih klubova, članova RSIŽ, pri čemu je posebna pozornost usmjerena na pronalaženje živih primjeraka plemenite periske (Pinna nobilis).

Bio je predivan sunčan dan, mirno i bistro more temperature 13°C, idealno za ronjenje. Osim tužnih prizora mnoštva uginulih periski (tijekom vježbe uočeno je oko 160 primjeraka),  bilo je i ugodnih iznenađenja.

Pažnju su najviše plijenili prekrasni, veliki primjerci morska pluća (Rhizostoma pulmo), a oni oštrijeg oka uočili su i pokojeg dugokljunog morskog konjića (Hippocampus guttulatus).

Kao šećer na kraju, ukazao nam se živi primjerak pedalj visoke periske koju smo nazvali Klara (nalaz: M.Babić – Eko more Medulin).

Foto: Marinko Babić, Ardijan Kajtazi, arhiva RK Ugor – Vrsar

Klara je brzim zatvaranjem dobro reagirala na vanjski podražaj, a vidljiv je i ovogodišnji rast gornjeg ruba ljuštura od nekih 15 mm, što je svakako dobar znak.

O nalazu je obaviještena županijska javna ustanova za zaštitu prirode Natura Histrica i Nacionalni park Brijuni, čiji će stručnjaci odlučiti o sljedećim koracima u zaštiti pronađene periske.

Foto: Marinko Babić, Ardijan Kajtazi, arhiva RK Ugor – Vrsar

Pronalaženje svakog preživjelog primjerka je dragocjena informacija u borbi za opstanak ove vrste kojoj prijeti ozbiljna opasnost od izumiranja pa molimo sve koji imaju korisnu informaciju ili opažanje da nam se jave putem FB stranice „Eko more Medulin“.

Autori fotografija i video materijala: Marinko Babić, Ardijan Kajtazi, arhiva RK Ugor – Vrsar

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.