4 min. čitanja

Najavljen prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama

Najavljen prosvjed protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama
Foto: Javno je dobro

Inicijativa „Javno je Dobro“ organizira Prosvjed u Zagrebu protiv novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Prosvjed su najavili za četvrtak, 2. veljače 2023. godine, od 12-15 sati, na Markovom Trgu.

Pod krilaticom "Pomorsko dobro je 100% naše!" traže povlačenje Zakona o pomorskom iz saborske procedure.

Vijeće otočnog sabora: “Prihvatili su sve naše primjedbe, ali se ipak ograđujemo od novog Zakona o pomorskom dobru”
Vijeće Otočnog Sabora - udruge za razvitak hrvatskih otoka donijelo je odluku da se obrati otvorenim pismom povodom javne rasprave na e-savjetovanju prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Predsjednik Otočnog sabora Denis Barić u razgovoru za Morski HR potvrdio je da su zadovoljni zak…

- Treba nam novi koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more! - poručuju i dalje pojašnjavaju:

Zašto prosvjedi?

Zato jer ovaj zakon predstavlja (između ostalog) praktički i privatizaciju hrvatskih plaža.

Vidio sam na Vašoj stranici da ste pisali o nacrtu novog hrvatskog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Trenutno se taj zakon nalazi u saborskoj proceduri.

A veliki broj građana, udruga i inicijativa se protivi ovom zakonu.

Po članku 82. definiraju se između ostalog i morske plaže ispred hotela, kampa i turističkog naselja, koje se po članku 84 mogu povezati s turističkim sadržajima u funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu cjelinu.

A na takvim plažama se po članku 81 gospodarske djelatnosti obavljaju, u pravilu, na osnovi koncesije.

Osim toga po članku 79 čak i koncesionar je osoba koja upravlja plažom.

Znači po ovom zakonu bi privatna osoba (koncesionar) mogla dugoročno (preko 50 godina) zakupiti plažu i upravljati s plažom. Te je povezati s hotelom, kampom i turističkim naseljem u jednu (funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu) cjelinu - smatra Tonći Nazlić iz ove inicijative i dodaje da je to "praktički privatizacija".

- Znači koncesionar može sve gospodarske djelatnosti na plaži obavljati sam i sve dosadašnje (uglavnom male obrtnike i poduzetnike, često obiteljskog tipa i iz lokalnog stanovništva) potjerati ili zahtjevati užasno skupe podkoncesije. To je čisto poticanje monopolizacije.

EKSKLUZIVNO Oleg Butković za Morski HR o novom Zakonu koji je na e-Savjetovanju: “Kazne će biti stroge - Želimo poslati poruku da je pomorsko dobro naš zalog za budućnost!”
Radna skupina unutar Ministarstva mora, prometa i infrastrukture ovih je dana dovršila rad na Nacrtu prijedloga novog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, čime je napokon objavljen u e-Savjetovanju te će sljedećih mjesec dana biti u javnoj raspravi. Tim povodom je podpredsjednik Vlade i minist…

Plaže su za razliku od hotela i kampova opće dobro

Osim toga:

Uvođenje pojmova morska plaža hotela, kampa i turističkog naselja je potpuno nepotrebno i očiti uvod u privatizaciju plaža.

Naime hoteli, kampovi i turistička naselja su privatno vlasništvo. A plaže su opće dobro. Pa se stoga ni NE MOGU povezivati u jednu funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu cjelinu.

A gospodarska djelatnost na plažama se može obavljati i s dozvolom bez koncesija. Znači bez da se isključuje opća upotreba plaže.

Na istu plažu se može dati i više dozvola, pa više obrtnika može istovremeno da radi.

Znači umjesto da se dozvolama potiče diverzifikacija, sa koncesijama se potiče monopolizacija.

Ove primjedbe (kao i mnoge druge) su već bile kroz e-savjetovanje poslane Ministarstvu. Ali su odbijene.

Osim plaža ovaj zakon nije dobar ni na brojnim drugim mjestima.

Zato Inicijativa „Javno je Dobro“ sada organizira prosvjede protiv ovog zakona.

Zato Vas srdačno molim, da informirate i pozovete javnost da se pridruži prosvjedima - poručuju iz inicijative.

Podsjetimo, ministar mora, prometa i infrastrukture je i jučer još jednom izričito naglasio da ograđivanja plaža neće biti.

Nacrt prijedloga zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, zajedno s primjedbama na e-savjetovanju, koji ide idućeg tjedna na raspravu u Hrvatski sabor, nalazi se OVDJE.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Butković: “Plaže se neće ograđivati!”
Hotelske plaže u Hrvatskoj se neće privatizirati ni ograđivati, izjavio je u petak potpredsjednik vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Naglasio je da se u novom zakonu strogo kaže da nema ograđivanja plaža, čak i da će ove koje su ograđene s istekom koncesije to prestati b…
Josip Bilaver za Morski HR: “Visokim kaznama šaljemo poruku - Nered koji je do sad vladao na pomorskom dobru više se neće tolerirati!”
“Ljudi su se prema pomorskom dobru predugo ponašali kao prema ničijem ili svačijem. No to je nešto što smo naslijedili i prenosimo svojoj djeci, nešto čime se možemo podičiti i moramo očuvati” kazuje uvodno u razgovoru za Morski HR državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Josip Bi…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.