2 min. čitanja

Najava djelomične pomrčine Sunca izložbom u Zadru

Najava djelomične pomrčine Sunca izložbom u Zadru
Foto: Pixabay

Djelomična pomrčina Sunca, gledana iz Hrvatske, kad Mjesec svojom površinom, baca sjenu i u maksimumu pomrčine pokriva oko jedne trećine Sunca, dogodit će se 25. listopada, a trajat će 2 sata i 3 minute, izvještava Hrvatski astronomski savez.

Počet će u 11,20 sati, maksimum će dosegnuti u 12,21, a završit će u 13,24 sati.

Foto: Hrvatski astronomski savez

Pomrčina Sunca nastaje ustvari kad se Mjesec ispriječi između Sunca i Zemlje, pa djelomično ili potpuno zakloni Sunce bacajući sjenu na malo područje Zemlje, a Mjesec je tada u fazi mlađaka.

U jednoj godini se dogode dvije pomrčine Sunca vidljive na nekom području na Zemlji, a u jednoj godini ih može biti najviše pet, ako se prva dogodi početkom siječnja, a peta se onda događa krajem prosinca.

Zadnju značajniju djelomičnu pomrčinu Sunca vidljivu iz Hrvatske mogli smo promatrati 2015. iako se jedna dogodila i 2021. godine s nekoliko posto pokrivenosti, odnosno bila je jedva zamjetljiva.

Foto: Hrvatski astronomski savez

Sljedeća djelomična pomrčina Sunca iz Hrvatske će se moći vidjeti 2025. godine

Ova će pomrčina isto biti jedva zamjetljiva dok će se značajnija djelomična pomrčina dogoditi 2026. godine. Zadnja potpuna pomrčina Sunca vidljiva iz naših krajeva dogodila se 1961., a sljedeća potpuna pomrčina Sunca će iz naših krajeva biti vidljiva tek 2081. godine.

Hrvatski astronomski savez upozorava da se nikako ne smije gledati u Sunce bez odgovarajućeg filtera za promatranje Sunca, a da jedino sigurno priručno sredstvo za promatranje još može biti staklo za varenje. U više hrvatskih gradova astronomska društva i udruge organiziraju promatranje pomrčine Sunca, a popis možete pronaći OVDJE.

Kao najavu djelomične pomrčine Sunca Hrvatski astronomski savez u suradnji s Astronomskim astronautičkim društvom Zadar i drugim partnerima organizira izložbu "Pomrčine Sunca" u Kneževoj palači u Zadru od 20. do 31. listopada. Na izložbi će se moći saznati više informacija o Suncu i kako nastaju pomrčine Sunca, tko je snimio prvu fotografiju pomrčine iz Hrvatske te pogledati fotografije prošlih pomrčina i tranzita preko Sunca koje su snimili razni autori.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.