4 min. čitanja

Na splitskoj peškariji pojavila se vrsta ulovljena kod Tribunja: "Pronađena u kašeti sa srdelom - Ovo je zabrinjavajući nalaz!"

Na splitskoj peškariji pojavila se vrsta ulovljena kod Tribunja: "Pronađena u kašeti sa srdelom - Ovo je zabrinjavajući nalaz!"
Foto: Splitska peškarija

Na stranicama Splitska peškarija, koja redovito ažurira novosti sa splitske ribarnica, objavljena je i jedna zanimljivost o vrsti koju često povezuju s konzumacijom opasnom po život.

- NAPUHAČA (lat. Sphoeroides pachygaster) fuga, četverozupka ili po hrvatski kuglakož. Interesantan i pomalo zabrinjavajući nalaz. Prije 15-ak dana na Splitskoj peškariji pronašli smo ribu veličine ljudske jagodice te smo s obzirom da se radi o juvenilnom primjerku, kakvog nismo nikad do sad vidjeli, pozvali Institut za oceanografiju i ribarstvo da nam pomogne utvrditi identitet ribe.

I eto dobili smo informaciju da se radi o napuhači (lat. Sphoeroides pachygaster.) Iako još nismo dobili detaljnu DNK-a analizu sa dosta velikom sigurnošću se može ustvrditi da se radi upravo o njoj - pojašnjavaju.

Nisu sve napuhače otrovne

- Također smo dobili i informaciju da postoje vrste napuhača koje su izrazito opasne, ali pronađena vrsta (lat. Sphoeroides pachygaster) nije otrovna - kažu s peškarije, te napominju kako se na internetu na više mjesta spominje podatak "Da se radi o jednoj od najotrovnijih riba na svijetu".

- Zabrinjava činjenica da se napuhača lagano udomaćila u Jadranu te da je broj jedinki dosegao dovoljan broj da bi se mogli razmnožavati. Jer je očito je da se radi o ribici kojoj je rodno mjesto Hrvatska strana Jadrana, što potvrđuje i drugi nalaz slične veličine koji se dogodio prije par dana. Riba je ulovljena na području Tribunja i to okružujućčom mrežom plivaricom, te je nađena u kašeti sa srdelom - pojašnjavaju sa splitske peškarije.

Znanstvenici pozivaju na oprez!

Inače, stručnjaci s kojima smo razgovarali kažu da treba biti oprezan najviše iz razloga što je moguće zamijeniti ovu vrstu za otrovne napuhače koje se mogu naći u Jadranu.

Naime, neki izvori govore da i ova gornja vrsta napuhače ima otrova u jetri, a neki ne govore. Osim Wikipedije, koja ne može biti znanstveno pouzdan izvor, znanstvenici još istražuju ovu vrstu i pouzdane informacije za ovu novu vrstu u Jadranu, tek se čekaju.

Naime, pripadnici četverozupki smatraju se među najotrovnijim kralješnjacima svijeta zbog otrova tetrodotoksina, koji je puno opasniji od samog cijanida i koji se ne nalazi u  bodljama, već u pojedinim organima ovih životinja. Protuotrov zasad ne postoji. No je li to "smatranje" opravdano?

Naime, u znanstvenom radu Prva toksikološka analiza pachygastera Pufferfish Sphoeroides prikupljenog u talijanskim vodama stoji da bi trovanje ljudi zbog nesvjesne konzumacije otrovnih napuhača moglo predstavljati rizik za građane EU-a jer ribari mogu slučajno uhvatiti vrste koje su trenutačno prisutne u Sredozemnom moru.

Stoga je praćenje napuhača na mediteranskom području, kao i procjena njihove toksičnosti, ključno za pravilno upravljanje rizicima. U ovoj studiji oba ova aspekta obrađena su prikupljanjem 56 primjeraka vrste napuhača Sphoeroides pachygaster iz talijanskih voda (Tjesnac Sicilije) i analizom uzoraka (jetra, crijeva, gonade, mišići, koža) iz 20 uzoraka na prisutnost toksina.

Doprinos lokalnih ribara prikupljanju uzoraka bio je od temeljne važnosti, potvrđujući važnost uključivanja građana u praćenje promjena u morskom okolišu. Utvrđeno je da su uzorci analizirani na prisutnost toksina negativni. Međutim, trebalo bi provesti daljnje studije, posebno s obzirom na promjenjivi scenarij zaštite okoliša, koji bi mogao utjecati na proizvodnju toksina.

Pronađete li ovu vrstu, pak, možda bi, dok se ne utvrdi što je točno, a što nije, umjesto konzumacije, primjerak ipak trebalo poslati stručnjacima na analizu. A to je kod nas Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu.

Druga vrsta napuhače koja je pouzdano otrovna!

Prošle godine kod Pašmana je ulovljena pouzdano otrovna i invazivna srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus).

Osim otrova, ova vrsta ima jaku čeljust s oštrim zubima pa i njen ugriz može uzrokovati ozbiljne ozlijede. Tada je Institut za oceanografiju i ribarstvo poslao upozorenje:

Foto: IZOR

———————————–

Ponavljamo – KONZUMACIJA MOŽE BITI FATALNA!

———————————–

Za sada se, na sreću, još uvijek radi o rijetkom posjetitelju našeg mora, no edukacija o opasnostima koje neke vrste napuhača donose sa sobom, vrlo je važna.

Ova vrsta sadrži iznimno potentan otrov tetrodotoxin koji uslijed konzumacije ribe može izazvati teške zdravstvene tegobe, ponekad i smrt. Ukoliko je ulovite, rukujte s njom pažljivo, po mogućnosti izbjegnite direktan kontakt.

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

NAPUHAČA Opasna delikatesa | | Morski HR
Napuhače pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četvereozupki (Tetraodontiformes) po kojoj je cijeli red dobio ime. Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “napuhanost” jer i
VIDEO U Istru stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu – Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida | | Morski HR
Novi tropski morski postav Aquariuma Pula, koji je otvoren nakon nekoliko mjeseci pripreme, nastanila je jedna zanimljiva i svima poznata životinja: tropska napuhača (Arothron hispidus).
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.