2 min. čitanja

NAPUHAČA Opasna delikatesa

NAPUHAČA Opasna delikatesa
Foto: Youtube / Screenshot

Napuhače pripadaju porodici otrovnih riba iz reda četvereozupki (Tetraodontiformes) po kojoj je cijeli red dobio ime. Biolozi smatraju da su napuhače razvile svoju poznatu “napuhanost” jer ih polagan, pomalo nespretan stil plivanja čini lakim plijenom grabežljivca.

Umjesto bijega, napuhača koriste svoje elastično tijelo  i sposobnost brzog unošenja ogromne količine vode (pa čak i zraka kad je to potrebno) kako bi se pretvorila u gotovo nejestivu kuglu nekoliko puta veću od njihove normalne veličine.

Neke vrste također imaju bodlje na koži kako bi ih učinile još manje ukusnima. Grabežljivac koji je uspije zgrabiti, neće dugo uživati u ulovu. Gotovo sve napuhače sadrže tetrodotoksin, vrlo jak neurotoksin koji može uzrokovati zastoj živčanog i dišnog sustava te prouzročiti smrt.

Za ljude je tetrodotoksin smrtonosan, do 1200 puta otrovniji od cijanida. U jednoj jedinki ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a ne postoji poznati protuotrov.

Nevjerojatno je da se meso ovih riba smatra delikatesom. Nazvan fugu u Japanu, izuzetno je skup i pripremaju ga samo obučeni, licencirani kuhari koji znaju da jedan loš rez rezultira gotovo sigurnom smrću za kupca.

National Geographic je napisao da širom svijeta postoji više od 120 vrsta napuhnjači. Većina se nalazi u tropskim i suptropskim vodama, ali neke vrste žive u bočatoj, pa čak i slatkoj vodi.

Neke imaju jake boje kako bi upozorile na svoju toksičnost, dok druge imaju više prigušene boje kako bi se uklopile u svoju okolinu.

Ovo su ribe bez ljuske i obično imaju grubu do bodljikavu kožu. Sve imaju četiri zuba koji su međusobno stopljeni u oblik kljuna. Prehrana im uključuje uglavnom beskralježnjake i alge.

Vjeruje se da otrovne vrste sintetiziraju svoj smrtonosni toksin iz bakterija koje dobivaju iz životinja koje jedu. Neke se vrste smatraju ugroženima zbog onečišćenja, gubitka staništa i prekomjernog ulova, ali većina populacija smatra se stabilnom.

Tea Rukavina, studentica druge godine diplomskog studija Marikultura Sveučilišta u Dubrovniku

Iz serijala članaka napisanih u suradnji sa studentima i profesorima studija Marikulture Sveučilišta u Dubrovniku

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO U Istru stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu – Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida
Posljednjih sedam godina u Jadranu se pojavilo 16 novih vrsta riba!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.