2 min. čitanja

VIDEO U Istru stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu – Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida

VIDEO U Istru stigla jedna od najotrovnijih riba na svijetu – Otrov joj je 1200 puta jači od cijanida
Foto: Screenshot / Matea Stankić

PULA – Novi tropski morski postav Aquariuma Pula, koji je otvoren nakon nekoliko mjeseci pripreme, nastanila je jedna zanimljiva i svima poznata životinja: tropska napuhača (Arothron hispidus). Zanimljivo je da spada u porodicu četverozupki (Tetraodontidae), a svi pripadnici ove skupine imaju jednu zajedničku karakteristiku: četiri pločice u ustima koje koriste kao zube.

Ova vrsta nastanjuje područja Indijskog i Tihog oceana gdje se svojim oštrim pločastim zubima služi za drobljenje plijena sa čvrstim egzoskeletom. Poznata je po sposobnosti napuhivanja (inflacije) tijela, što postiže unošenjem vode ili zraka kroz usta u malenu komoru blizu želuca. Ovom sposobnošću koristi se kada je ugrožena, čime otežava grabežljivcu da je proguta. Za razliku od ježovki iz porodice dvozupki, tropska napuhača nema izražene bodlje sve dok se ne napuše.

Također,  pripadnici četverozupki smatraju se otrovnijima, to jest, spadaju među druge najotrovnije kralješnjake svijeta. Otrov tetrodotoksin, koji je puno opasniji od samog cijanida, ne nalazi se u  bodljama, već u pojedinim organima ovih životinja. Protuotrov zasad ne postoji. Čovjeka ni ta činjenica nije zaustavila da proba njeno meso. Japan i Koreja tradicionalno pripremaju delicije od mesa „fugu“ napuhače, pod uvjetom da ribu pripremaju isključivo posebno školovani kuhari koji znaju pravilno odvojiti meso od organa. Nažalost, loše pripremljeno meso napuhače rezultira s nekoliko smrti godišnje. Iz tog razloga, japanskom caru je zabranjena konzumacija ove nesvakidašnje i potencijalno opasne delicije.

– Tropska napuhača (Arothron hispidus) stigla je u Aquarium Pula prije dvije godine, kada smo je kupili od znanstvene udruge „Globo Divulgazione Scientifica“ iz Trsta, gdje je bila dio izložbe o opasnim morskim životinjama. Smjestili smo je u naš tropski morski postav, no kako je ta soba akvarija bila predviđena za kompletnu rekonstrukciju, zadnjih nekoliko mjeseci provela je u akvarijskoj karanteni. Zastarjeli čelični bazeni zamijenjeni su modernim, akrilnim, bazenima, koji su stigli potpuno završeni (monoblok bazeni i u koje smo smjestili one tropske morske ribe koje zbog svoje veličine i agresivnosti ne mogu dijeliti prostor s ostalim manjim tropskim ribama – rekao je za Morski HR biolog, Žarko Jaković.

Osim u tropskim predjelima, jednu vrstu napuhača danas možemo uočiti i u Sredozemlju. Naime, Srebrnopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus), pridošlica iz Crvenog mora, naknadno je dobila i status invazivne vrste zbog iznimno visoke reproduktivne stope i neselektivnosti pri hranjenju. Uzrokuje i značajne negativne posljedice na ribolov, poput kidanja mreža, a time je i ustanovljeno da se nalazi na listi deset najdominantnijih vrsta prema biomasi u istočnom dijelu Sredozemlja.

Žana Moslavac, edukator iz Aquariuma Pula

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.