1 min. čitanja

Na Ruđeru razvijaju novi test za analizu kakvoće vode i mora u koji će biti uključeni i građani

Na Ruđeru razvijaju novi test za analizu kakvoće vode i mora u koji će biti uključeni i građani
Foto: Pixabay/Ilustracija

Na Institutu Ruđer Bošković u tijeku je projekt u sklopu kojega bi trebali razviti novi test kojim će analizirati kakvoću slatke i morske vode.

Test koji Institut razvija u suradnji s tvrtkom Labena d.o.o., a koja je ujedno i nositelj spomenutog projekta, trebao bi omogućiti bolju detekciju štetnih organizama i invazivnih vrsta u rijekama, jezerima, ribogojilištima i osjetljivim ekosustavima. Ispitivat će se i more u lukama, s obzirom da je riječ o lokacijama gdje je najčešće moguće registrirati invazivne vrste i patogene, koji u Jadran stižu skupa s prekooceanskim brodovima.

Postojeće tehnike analize vode već su, kažu, zastarjele i gotovo neodržive pa bi novi pristup trebao ponuditi točnije rezultate. Test će se sastojati od opreme s priborom, a zanimljivost je ta što će u projekt biti uključeni i građani.

– Ideja je da građanin, institucija ili tvrtka nabave taj paket opreme, uzmu uzorak vode te ga pošalju našem projektnom timu. Mi ga analiziramo i pošaljemo rezultat te to objedinimo u veliku bazu da znamo gdje smo i kamo bismo trebali ići – kazao je za Jutarnji list koordinator projekta za IRB dr. Sandi Orlić.

Ističe da će se pomoću ovakvih testnih ‘kitova’ moći lakše kontrolirati rasprostranjenost invazivnih vrsta, a vjeruje da će ubuduće pomoću njega moći odrediti i populaciju riba na određenom području. Test bi na tržište trebao izaći u drugoj polovici iduće godine.

Projekt je vrijedan 24 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

J.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.