2 min. čitanja

Na Humcu kod Jelse na Hvaru postavljena meteorska kamera i meterološka postaja

Na Humcu kod Jelse na Hvaru postavljena meteorska kamera i meterološka postaja
Foto: TZ Jelsa

JELSA – Turistička zajednica i Općina Jelsa u suradnji s Hrvatskim astronomskim savezom montirali su meteorsku kameru Hrvatske odnosno sada Globalne meteorske mreže i meteorološke postaje na Humcu.

Posao je bio prilično zahtjevan, obzirom da je na zgradi poljoprivredne zadruge na Humcu prvo trebalo montirati stup pa solarno napajanje pa mobilni internet i tek potom meteorsku kameru i meteorološku postaju.

Foto: TZ Jelsa

Meteorska kamera je u prvoj noći snimanja zabilježila 125 meteora od kojih je 72 pripadalo 7 poznatih meteorskih rojeva od čega su najbrojniji bili meteori iz radijanta u Berenikinoj kosi, njih ukupno 12.

Meteorsku kameru na Humcu je moguće pratiti na stranicama Globalne meteorske mreže OVDJE, a meteorološku postaju na servisima Weather Underground  i Weather Cloud.

Hrvatski astronomski savez je opremu na Humcu montirao u suradnji s Turističkom zajednicom i Općinom Jelsa kao nastavak aktivnosti koje su usmjerene na proglašenje Općine Jelsa prvom međunarodnom zajednicom tamnog neba u Hrvatskoj, a područje Humca međunarodnim parkom tamnog neba.

Foto: TZ Jelsa

Montažu opreme na Humcu je odradio glavni tajnik Hrvatskog astronomskog saveza Dorian Božičević koji je osim montaže opreme, obavio i mjerenja svjetlosnog onečišćenja na području Općine Jelsa.

Foto: TZ Jelsa

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.