4 min. čitanja

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i

FOTO: SPOJ SVEMIRA I JADRANA Prizori “Bračke odiseje” koji su završili i u NASA-i
Photo: Božan Štambuk

Nevjerojatne fotografije neba u spoju s Jadranskim morem i bračkom arhitekturom, poviješću i sadašnjošću rezultat su ljubavi prema fotografiji i svom iskonu fotografa koji živi i radi u Zagrebu, ali je svoje srce ostavio na otoku Braču i u Supetru gdje je rođen i proveo veliku većinu života.

Otok Brač je njegova vječna inspiracija, a upravo te bezvremenske prizore svojim je objektivom vrhunski hrvatski fotograf Božan Štambuk uspio dovesti na stranice National Geographic-a, NASA-e, The Weather Channel-a, Lonely Planet-a i drugih.

Foto: Božan Štambuk

Od kada se bavite fotografijom i tko su vaši uzori?

– Bilo je malo igranja s fotografijom u kasnim tinejdžerskim godinama ali ozbiljno sam krenuo tek početkom 2017. kada sam kupio svoj prvi DSLR fotoaparat.

Toliko sam preokupiran svojim projektom “Odiseja Brač” da ne stignem baš pratiti druge radove tako da nemam uzora, ali na moj pristup fotografiji najviše je utjecao dr. Darko Alfirević na čijem sam tečaju naučio osnove fotografije.

Photo: Božan Štambuk

Vaše fotografije odišu spajanjem mora i Svemira, mistike i stvarnosti. O čemu razmišljate kada ih stvarate?

– Razmišljam da cura ili ja ne stanemo na poskoka dok se probijamo kroz šikaru dok ne nađem idealno mjesto za snimanje. Razmišljam je li ovo što šuška iza mene možda vepar, ali ne smijem upaliti svjetiljku još 30 sekunda koliko traje ekspozicija jer će svjetlo upropastiti kadar.

Foto: Božan Štambuk
Foto: Božan Štambuk

Razmišljam, s podsmjehom, koliko će me ljudi optužiti za fotomontažu, a koliko će ih iz udobnosti doma photoshopirati Mliječnu stazu u svoje fotografije dok ja u mraku jednom rukom snimam a drugom tjeram stršljenove.

Najviše ipak razmišljam kako je spokojno biti u prirodi pod prekrasnim zvjezdanim nebom, kad se čuju samo cvrčci i šum mora i kako moram dati sve od sebe da dočaram tu atmosferu jer je svako snimanje nezaboravno iskustvo.

Photo: Božan Štambuk

Koji su kriteriji izbora motiva i lokacija?

– Da su vizualno interesantni ili imaju potencijal da ih tako prezentiram ali i da imaju priču ili povijest. Nastojim da Mliječna staza, meteori, zvijezde ne budu glavni fokus mojih kadrova već nešto što će samo naglasiti motiv u prednjem planu.

No moram računati i na ekološki problem svjetlosnog onečišćenja – prekomjerna umjetna rasvjeta dopire daleko izvan gradova i znatno smanjuje vidljivost zvijezda pa tako i fotografiranje.

Što najviše volite fotografirati i koja je vama osobno najdraža fotografija?

– Napuštena i zaboravljena mjesta, koja imaju povijest, po mogućnosti teško dostupna, jer uživam istraživati jednako koliko i fotografirati.

Moja najdraža fotografija je ona samostana u pustinji Blaca. Do tamo smo vozili oko sat vremena makadamom zatim pješice kroz šumski put kojeg sam morao očistiti od paučine i paukova da bi me na kraju dočekalo oblačno nebo kad smo stiglo do samostana. Srećom, cura me nagovorila da ostanemo u slučaju da se razvedri. I oko 2 sata iza ponoći se stvarno razvedrilo i nastala je ova moja prva panoramska astrofotografija, koju sam napravio s otečenom šakom jer me nešto ugrizlo dok sam radio improvizirano sklonište za sebe i curu u kojem sam odlučio da ćemo prenoćiti jer su nam veprovi prepriječili put do auta a baterije su nam bile pri kraju.

Photo: Božan Štambuk

Ima li nešto u Hrvatskoj ili svijetu što želite ali niste uspjeli ovjekovječiti?

– Trenutno sam u potpunosti posvećen izradi moje prve fotografske monografije „Odiseja Brač“, za koju su snimanja gotova i ušla je u fazu post produkcije, tekst i dizajn. Prvotno je planirana 2021. al je zbog epidemije odgođeno na 2022.

Photo: Božan Štambuk
Foto: Božan Štambuk

Nakon toga sam dostupan za sve opcije i suradnje, Hrvatska je iznimno bogata spomenicima kulture i prirodnim fenomenima tako da motiva ima za cijeli život.

Noć na Vidovoj gori – Photo: Božan Štambuk

Što se tiče motiva van granica, najviše bih volio provesti neko vrijeme na Islandu da skupim materijala za novu izložbu, a možda i knjigu – priča nam Štambuk koji ostavlja šećer za kraj, Time Laps Mliječnog puta, snimljenog iznad svog otoka i fotografiju događaja o kojem ovih dana svi pričaju…

– Velika konjukcija 2020. – ove dvije male točke na nebu su dva najveća planeta našeg Sunčevog sustava, Jupiter i Saturn. Na današnji dan su se prividno našli u istoj točki, tvoreći “Božićnu zvijezdu”, događaj kakav se nije dogodio od 1623. Snimljeno s trajekta, prema Sutivanu na otoku Braču. Srića u nesrići da san zakasni na raniji trajekt, inače ne bi bija u prilici ovo slikat – kaže Štambuk.

Foto: Božan Štambuk

Za one koji ne znaju, njegova nadolazeća knjiga ima svoju stranicu koju možete pratiti ovdje: Odiseja Brač – More Zvijezda

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.