2 min. čitanja

Na današnji dan porinuta je prva nuklearna podmornica - Nautilus

Na današnji dan porinuta je prva nuklearna podmornica - Nautilus
Foto: Screenshot / YouTube

SVIJET - 21. siječnja 1954. porinuta je prva nuklearna podmornica u povijesti. Nuklearni pogon omogućio joj je dugi ostanak pod morem te obaranje brojnih rekorda. Uspješno je 'odradila' i prvo putovanje ispod leda preko Sjevernog pola.

Na današnji dan, prije 69 godina, porinuta je prva nuklearna podmornica u povijesti. Izgrađena je u Sjedinjenim Američkim Državama, a ime je dobila po slavnoj podmornici kapetana Nema iz romana '20000 milja pod morem' Julesa Vernea.

U srpnju 1951. godine Kongres SAD- a donio je odluku o izgradnji podmornice na nuklearni pogon za potrebe američke mornarice. Gradnju je planirao i nadzirao admiral Hyman G. Rickover, poznat kao 'otac nuklearne mornarice'.

Kobilica podmornice položena je u lipnju 1952. u brodogradilištu Electric Boat u Grotonu na ceremoniji kojoj je nazočio američki predsjednik Harry S. Truman. Razbijanjem boce šampanjca, 18 mjeseci kasnije, 'krstila' ju je tadašnja prva dama Mamie Eisenhower.

Nuklearni pogon Nautilusu je omogućio ostanak pod morem mnogo dulje nego drugim podmornicama jer ne zahtijeva kisik za izgaranje goriva. Ove podmornice također ne moraju dolaziti često u luke radi opskrbe gorivom. Naime, jedno punjenje reaktora može potrajati godinama.

Nautilus je imao jedan nuklearni reaktor tvrtke 'Westinghouse' koji je omogućavao maksimalnih 13.400 konjskih snaga te je mogao ostvariti brzinu do 23 čvora. Nuklearni pogon omogućio joj je obaranje čitavog niza dotadašnjih podmorničkih rekorda. Uspješno je 'odradila' i prvo putovanje ispod leda preko Sjevernog pola.

Njen vanjski izgled nije se razlikovao od prijašnjih konvencionalnih podmornica, dok je unutrašnjost bila znatno veća zbog nepostojanja spremnika goriva. Tijekom svoje 25-godišnje aktivne službe prešla je više od 482 tisuće nautičkih milja ili 800 tisuća kilometara.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

VELEBIT Tužna priča o prvoj i jedinoj hrvatskoj podmornici | | Morski HR
Hrvatska ratna mornarica u svom sastavu imala je i podmornicu. Iako namijenjena diverzantskom djelovanju, dovršena je godinu nakon Domovinskog rata. Nosila je ime silne planine, no njena
Napredna tehnologija: Šveđani grade podmornice koju Rusi neće ni čuti, a kamoli vidjeti
Blekinge će biti robusna i tiha podmornica koja će ruskoj mornarici stvoriti nove probleme u vodama Baltičkog mora i šire. Švedska industrijska baza postaje sve aktivnija u isporuci vojne opreme koja tu zemlju može učiniti vodećom u vojnoj spremnosti, dok se priprema za pridruživanje NATO savezu.…

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2023 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.