4 min. čitanja

Na biciklijadi od Zadra do Vira sudjelovalo 466 biciklista!

Na biciklijadi od Zadra do Vira sudjelovalo 466 biciklista!
Foto: Kažimir Škrbić

ZADAR/VIR – Nakon gotovo dvije i pol godine na velikom povratku tradicionalne biciklijade od Zadra do Vira sudjelovalo je 466 biciklista iz cijele Hrvatske, Austrije, Slovenije, Njemačke, Mađarske, Češke, Slovačke, Bosne i Hercegovine i drugih evropskih zemalja.

Gotovo dvije i pol godine nije bila održana tradicionalna virska biciklijada, pa je 466 prijavljenih rekreativaca i ljubitelja biciklizma iz cijele Hrvatske i brojnih evropskih zemalja, jedva dočekalo start 29. uskršnjeg izdanja biciklijade Zadar – Vir. Lijepo sunčano vrijeme dodatno je nagradilo biciklističke entuzijaste na virskoj Uskršnjoj biciklijadi, tako da je tridesetak kilometara staze od Branimira u Zadru do virske rive proteklo u više nego ugodnoj i laganoj vožnji.

Foto: Kažimir Škrbić

– Često vozimo bicikle kada smo doma u Zaprešiću, pa smo dolazak na Vir iskoristili kako bi se i ovdje rekreirali. Stazu smo malo skratili, ali smo svejedno uživali – kaže Maja Novoselac, koja je na biciklijadi sudjelovala sa suprugom Marijom te djecom Janom i Mašom. Virska biciklijada poznata je uostalom kao obiteljsko okupljanje i proslava rekreativnog biciklizma, a ne natjecateljska utrka, pa je uobičajena slika na otoku u vrijeme biciklijade pronaći i peteročlanu obitelj. Brünonijevi su Nijemci koji su turistički došli u Zadar, ali im je najmasovnije biciklističko okupljanje u Zadarskoj županiji bilo dovoljno izazovno za izlet do Vira.

– Vidjeli smo kako se održava biciklijada, pa je nismo htjeli propustiti jer volimo obiteljski voziti bicikle i uživati u prirodi. Za ovu smo priliku prikolicu za djecu kupili u supermarketu. Jako je lijepo na otoku – govori Réne, koji je do Vira došao sa suprugom Kathi, kćerkama Louane, Loucie i sinom Loucom. Kada su sudionici biciklijade došli na virsku rivu, kuhari restorana Kotarina dočekali su ih pašta-fažolom, a Tempo bend svirkom za još bolje raspoloženje. Bio je to okus, miris i dodir šušura koji je toliko nedostajao posljednje dvije i pol godine. Život se ipak vratio.

Foto: Kažimir Škrbić

– Lijepo je vidjeti toliko ljudi na Viru, i to ne samo biciklista, nego i turista koji ovih dana u velikom broju borave na otoku. Nikad ih toliko nije bilo – primjećuje načelnik Općine Vir Marino Radović. Dojam potvrđuje i statistika virske Turističke zajednice koja govori o najvećem broju turističkih dolazaka otkad se prati turistički promet, odnosno približno 1.500 od početka godine. Jedan od njih je i Aleks Folber, Nijemac porijeklom i Rus rođenjem, koji je biciklijadu pratio – s kraja. Aleks sada živi u Dortmundu, ali svaki slobodan trenutak provodi na otoku na kojemu je kupio apartman.

Foto: Kažimir Škrbić

– Vir je harašo! Na otoku sam čim dođu topliji dani, a ljeti obavezno – kaže Aleks. Po uigranoj i provjerenoj recepturi, nakon okrijepe i odmora, destinacijska menadžment kompanija Vir turizam organizirala je nagradnu tombolu na kojoj je standardnim paketima biciklističke opreme nagrađeno 11 sudionika biciklijade, dvoje ih je dobilo nešto raskošniji paket, dok je najsretniji biciklist dobio skupocjeni Trek bicikl.

Najznačajniji biciklistički i obiteljski rekreativni događaj u Zadarskoj županiji uspješno su organizirali destinacijska menadžment kompanija Vir turizam s direktoricom Kristinom Perić i event menadžericom Darijom Zrilić, uz tradicionalnu suradnju s Biciklističkim klubom Zadar. Logističku podršku pružila su virska općinska poduzeća Čisti otok, Vir zaštita i Vir održavanje, kao i zadarska Prometna policija i Služba hitne medicinske pomoći. Glavni sponzor bila je Općina Vir koja je utemeljitelj biciklijade Zadar – Vir, pa su pozdravnu riječ održali načelnik Radović i predsjednik Općinskog vijeća Antonio Vučetić. Na virskoj rivi svirao je Tempo bend, a za osvježenje i okrjepu pobrinuli su se kuhari restorana Kotarina – Anđelka Levak, Mile Krnčević, Nataša Glavan i Rajka Dražić.

Foto: Kažimir Škrbić

LOVRINA TREĆA SREĆA

Za Lovru Duševića iz Ljupča ova je virska biciklijada bila – treća sreća. Dva puta je dosad vozio, a na trećoj je dobio nagradni Trek bicikl. Sreća ga je dodatno pomilovala jer se prethodno izvučena dobitnica, Laura Barešić, nije pojavila na tomboli. U slučaju dobitnika glavne nagrade, izvlačenje se ponavlja dok god se glavom i bradom ne pojavi dobitnik. Šime je bio u pravom trenutku na pravom mjestu.

– Presretan sam, zaista sam ugodno iznenađen. Inače vozim bicikl, najčešće od Ljupča do Paga, pa će mi Trek dobro doći – kaže 26-godišnji ugostitelj koji s obitelji vodi bistro Roko u Ljupču. Ostale nagrade pripale su Sonji Šarić, Petri Šegović, Jakši Rujaniću, Goranu Pivariću, Rolandu Czechu, Antunu Soldi, Ivanu Rogiću, Žarku Ostojiću, Damiru Fišeru, Marti Serapimi, Ivanu Čulini, Anti Miletiću i Brunu Martiću.

Foto: Kažimir Škrbić

DOKTORI MI BRANE GOTOVO SVE, ALI NE POSUSTAJEM

Veliki biciklistički šampion, Zadranin Šime Bajlo, ne posustaje niti u osamdeset i četvrtoj godini života. Prijavio za virsku biciklijadu te odvozio kilometar-dva, a potom se na Viru pridružio biciklističkoj zabavi. Kao četverostruki prvak Jugoslavije i sudionik svih značajnih europskih biciklističkih utrka, Bajlo ima samonametnutu obavezu promoviranja biciklizma kao zdravog načina života i životnog stila. U tom naumu, kaže, nisu ga zaustavila niti dva infarkta.

– Uvijek sam spreman dati doprinos ovakvim manifestacijama. Nije to u mojim godinama baš lako, doktori mi brane gotovo sve, ali osjećaj je uvijek dobar – kaže šjor Šime koji je na otok došao u društvu supruge Mirele.

Kažimir Škrbić

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.