2 min. čitanja

Na 28. Sajmu knjige u Istri kultni redatelji i književnici

Na 28. Sajmu knjige u Istri kultni redatelji i književnici
Foto: Sanjam Knjige U Istri

Kultni redatelji i posebni programi vezani uz film izmjenjivat će se na 28. Sajmu knjige u Istri u sklopu programa Hollybook, usmjerenog prema filmu, odnosno Pulskom filmskom festivalu, koji iduće godine obilježava 70. obljetnicu, priopćili su organizatori Sajma.

- Vrijeme je za povratak! 28. Sa(n)jam knjige u Istri vraća se u Dom hrvatskih branitelja. Okupljamo se na starom mjestu u staro vrijeme, na tradicionalnim stubama Sa(n)jam ćemo otvoriti točno u podne. Za uvodnu će ceremoniju, baš kao i posljednjih godina, biti zaduženi Matija Ferlin i njegovi suradnici, a već nas prve večeri u Crvenom salonu u 20 sati očekuje jedno od najvažnijih književnih imena ovogodišnjeg Sajma: svoju će knjigu „Povratak baruna Wenckheima“, u izdanju OceanMore, predstaviti veliki mađarski književnik László Krasznahorkai, koji će 28. Sa(n)jam ujedno i otvoriti. Vidimo se u petak, 25. studenog u podne! - Pozivaju na svojim službenim stranicama organizatori sajma.

Da je film nezaobilazan na ovogodišnjem Sajmu, pokazuje i retrospektiva filmova Piera Paola Pasolinija koja će se ususret 28. Sajmu i u suradnji s Pula film festivalom održati u pulskom Kinu Valli od 21. do 24. studenoga u sekciji "Filmovi za sva vremena".

Uvertira je to i u novi sajamski program 'Storie italiane' kojim se obilježava 100. obljetnica rođenja ovog velikog talijanskog redatelja i književnika. Na repertoaru su filmovi: Sal ili 120 dana sodome, te ciklus filmova iz njegove 'trilogije života': Dekameron, Canterburyjske priče i Cvijet tisuću i jedne noći koji su odabrani uz pomoć zagrebačkog Kina Tuškanac, navode organizatori.

Reviju u ponedjeljak, 21. studenog u 19 sati otvara film Decameron, a uvod u Pasolinijevu filmsku poetiku održat će Valter Milovan, veliki poznavatelj Pasolinijeva rada i prevoditelj njegove poezije s furlanskog na čakavsko narječje.

Sajam će pažnju posvetiti još jednoj važnoj obljetnici i filmskoj smotri zagrebačkom, pola stoljeća starom Animafestu, drugom najstarijem festivalu animiranog filma. Bit će predstavljena monografija "Pedeset godina Svjetskog festivala animiranog filma Animafesta Zagreb (1972. 2022.)", a kulminacija ovog programa bit će izložba plakata Animafesta i promocija knjige "Stille Reise Minhenski dnevnik" (Srpsko narodno vijeće) redatelja, animatora, ilustratora, karikaturista Nedeljka Dragića, dobitnika Grand Prixa na drugom Animafestovu izdanju.

Film i knjiga na ovogodišnjem Sajmu idu kao ruka pod ruku jer književnost i film jesu prirodno povezani, a to će se znatno osjetiti i u sajamskoj knjiškoj ponudi. Osim što će spomenute knjige biti ekskluzivno dostupne na sajamskim policama, ponuda će vrvjeti filmskom literaturom hrvatskih, srpskih i talijanskih nakladnika, zaključili su iz Sajma knjige u Istri, piše HRT.

I.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.