2 min. čitanja

"More budućnosti" - Projekt posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom

"More budućnosti" - Projekt posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom
Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

Projekt Instituta za Oceanografiju i ribarstvo, More budućnosti, posvećen promociji znanosti o moru među školskom djecom, upravo je završio. Zadnja radionica je održana u Sinjskoj podružnici CCO „Juraj Bonači“ koji pohađaju osobe s poteškoćama u razvoju. Bilo je mnogo zanimljivih pitanja, ali su i stručnjaci puno naučili od njih.

- Hvala vam što ste nas tako lijepo ugostili! Zahvaljujemo njihovim učiteljicama Tamari Šušnjara i Lidiji Domazet, kao i radnim instruktoricama Ani Madunić i Katiji Karmelić na pozivu - zahvalili su se iz Instituta.

- Tim Mora budućnosti čine tri naše znanstvenice, Daria Ezgeta Balić, Barbara Zorica i Marija Šestanović. Ukupno su posjetile 25 osnovnih škola i organizirali više od 45 radionica, na kojima je sudjelovalo oko 1000 učenika, te oko 70 učiteljica i profesorica. Važnost ovog projekta za popularizaciju znanosti o moru je prepoznao i UNESCO te ga je uvrstio na listu aktivnosti, koje će doprinijeti podizanju svijesti o važnosti mora u sklopu UN-ovog Desetljeća znanosti o oceanima za održivi razvoj (2021.- 2030.) - opisali su iz Instituta.

S ciljem širenja oceanske pismenosti i nakon završetka samog projekta, publiciran je i vodič „Ocean u našim rukama: Vodič kroz oceansku pismenost„. Vodič je primarno namijenjen učiteljima kako bismo im pružili dodatne informacije i ideje kako prenijeti znanje o moru učenicima. Isti je distribuiran svim školama koje su sudjelovale u projektu, kao i svim drugim zainteresiranim školama, udrugama i pojedincima.

Foto: Institut za Oceanografiju i ribarstvo

Profesorica Andreja Dorić iz OŠ Darda podijelila je s nama svoje mišljenje o Vodiču, ali i o samom projektu.

- Imali smo čast i privilegiju družiti se s timom Mora budućnosti prošle godine i upoznati mnoštvo morskih organizama na najljepši mogući način. To je bilo pravo bogatstvo za učenike koji žive u Baranji i nemaju često priliku upoznati morski svijet. Vodič je predivan, izuzetno koristan u nastavi, jasan i vrlo pregledan. Posebno inspirativno poglavlje za nastavnike su Aktivnosti za bolje razumijevanje principa. Potrudit ćemo se provesti predloženo. Bravo za autore Vodiča - kazala je profesorica.

Iako je projekt službeno završen, znanstvenice Instituta ne miruju i već pripremaju nove sadržaje, koji se mogu pogledati na stranicama Projekta: www.futuresea.eu te na Facebook stranici Instituta.

- Projekt je za primarni cilj imao podizanje oceanske pismenosti među učenicima osnovnih škola u kopnenom dijelu Hrvatske te u manjim školama u ruralnim dijelovima i na otocima. Jako smo sretni s odazivom škola, i premda je projektom planirano bilo svega 15 radionica, mi smo ih održali dosta više jer nismo željele nikoga odbiti te smo se u konačnici uspjele odazvati svim školama koje su nam se javile i održat radionice. Ponekad je bilo zaista izazovno, jer smo zbog toga morali u jednom danu odraditi i po 4 radionice u različitim mjestima kako bi racionirale troškove, ali mislimo da se zaista isplatilo, jer ulaganje u djecu je najbolje ulaganje. Također važan rezultat projekta je i mreža učitelja i profesora koju smo stvorili i s kojima se nadamo i dalje surađivati. Još jednom veliko hvala svima na gostoprimstvu - ističe projektni tim Mora budućnosti.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.