2 min. čitanja

Mladi par razvija održivi turizam - Čuvaju autentičnost uz dašak suvremenog

Mladi par razvija održivi turizam - Čuvaju autentičnost uz dašak suvremenog
Foto: Trnoružica d.o.o. / Facebook

ISTRA - Mirna i Neven povezali su ideju o održivom turizmu i suživotu s prirodom gdje se ističe tek neopisiva lakoća postojanja, bez buke, stresa, straha i brige, kako ističu.

U maleno selo Mikuličići podno Ćićarije Neven i Mirna doselili su se prije nešto više od godinu dana. Ipak, ondje već šest godina svojim posjetiteljima nude odmor na potpuno drugačiji način, daleko od svega.

Zajedno su povezali ideju o održivom turizmu i suživotu s prirodom gdje se ističe tek neopisiva lakoća postojanja, bez buke, stresa, straha i brige.

- Ovdje pratiš bumbarov let, slušaš vjetar, bereš sezonske plodove livade i vrta a nerijetko popratiš i noćno prešetavanje srna i jelena. Cijela blagodat i raskoš središnje Istre je lako dostupna i biciklom, autom, vlakom te pješačkim stazama - opisuje Mirna.

Misao vodlilja im je sačuvati autentičnost, unijeti dašak suvremenog, ali sačuvati sve ono što ovaj kraj čini prepoznatljivim - netaknuta priroda i čisti odmor za dušu.

Zajedničkim snagama otvorili su posebne kuće za odmor, gdje svojim posjetiteljima nude upoznavanje pravog istarskog života, uz autohtonu domaću hranu, piknike na obroncima uz laganu glazbu u pozadini, ženske i joga odmore, radionice slikanja u hrastovoj šumi pa čak i glazbene večeri u masliniku uz zalazak sunca.

Trenutno obnavljaju nekadašnju staju za krave. To bi trebala biti, kako kažu, nova zgrada za druženja i nove radionice za njihove posjetitelje. Pri tome je gotovo sav materijal koji koriste s lokalnog područja.

Sljedeći im je korak kod izvora upogoniti malu hidroelektranu koja bi napajala cijelo imanje te postaviti solarne panele kako bi maksimalno iskoristili obnovljive izvore energije, piše Green.hr.

Trenutno brinu i za 50-ak maslina, hrastovu šumu i izvor planinske vode koji imaju u blizini. Uzgajaju i svoje povrće u vrtu tako da je gotovo sva hrana koju konzumiraju organska i lokalno uzgojena.

Iako kažu da su još uvijek na početku, stotine posjetitelja dokaz su da su Neven i Mirna uspjeli stvoriti oazu miru koja je u današnje vrijeme ljudima sve potrebnija.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Njemačka arhitektica postala poljoprivrednica i odabrala Brač za život
Sabine Engelhardt vlasnica je eko imanja Gea Viva dizajniranog po permakulturnim principima. Njen je cilj u životu ne trošiti više no što planet može podnijeti, govori nam. Budućnost svijeta u kojem živimo zamišlja kao mnoštvo malih, ali snažnih lokalnih zajednica u kojima ljudi žive samoodrživo. N…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.