2 min. čitanja

Ministar obrane svratio do Lore i nahvalio Brodosplitov ophodni brod

Ministar obrane svratio do Lore i nahvalio Brodosplitov ophodni brod
Foto: MORH/ F. Klen

SPLIT – Ministar obrane Mario Banožić u pratnji načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH admirala Roberta Hranja, posjetio je u utorak, 15. lipnja 2021., vojarnu “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu gdje se sastao sa zapovjednikom Hrvatske ratne mornarice kontraadmiralom Ivom Raffanellijem, nakon čega su obišli obalni ophodni brod Obalne straže RH “Omiš” te sportske terene u vojarni.

Na sastanku se razgovaralo o aktivnostima Hrvatske ratne mornarice s naglaskom na projekte modernizacije i razvoja novih sposobnosti, od kojih je trenutno jedan od najznačajnijih projekt izgradnje dodatna četiri obalna ophodna broda.

U tom smislu, tijekom obilaska obalnog ophodnog broda “Omiš”, prvog od ukupno pet koji se grade u splitskom brodogradilištu Brodosplit, istaknuta je važnost tog višegodišnjeg projekta.

Ministar Banožić tom je prigodom istaknuo kako je riječ o projektu iz 2014. godine koji je do sada rezultirao izgradnjom obalnog ophodnog broda “Omiš”. Riječ je o prototipu koji je tijekom izgradnje prolazio određene preinake i koji sada predstavlja podlogu za izgradnju dodatna četiri broda za potrebe Obalne straže RH.

Foto: MORH/ F. Klen

– Dobili smo brod s kojim smo zadovoljni. Zadovoljni smo načinom na koji je izveden i očekujemo da i ostala četiri broda budu jednako kvalitetna“, rekao je ministar. Pojasnio je da je dinamika isporuke brodova definirana ugovorom, tako da se sljedeći brod očekuje u rujnu ove godine, a nakon toga svakih šest mjeseci po još jedan brod, čime bi kompletan proces završio u rujnu 2023. godine. „Ovi brodovi bit će na ponos Hrvatskoj ratnoj mornarici, ali i cijelom gospodarstvu. Također bit će i izvrsna referenca za Hrvatsku ratnu mornaricu i za Brodosplit na svjetskom tržištu – istaknuo je Mario Banožić.

Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice, kontraadmiral Ivo Raffanelli, rekao je kako je riječ o izvanrednom brodu za Hrvatsku ratnu mornaricu čiji su pripadnici od samog početka uključeni u taj projekt, a zapovjednik broda “31 Omiš” poručnik bojnog broda Ivan Carević rekao je kako je posada nakon primopredaje dodatno testirala brod u svim uvjetima.

Foto: Brodosplit

– Kroz redovite i izvanredne zadaće utvrđeno je i dokazano da smo u potpunosti zadovoljni s brodom kojeg koristimo. Stalno smo aktivirani u zadaćama traganja i spašavanja, prvenstveno u nadzoru i zaštiti granice Republike Hrvatske – istaknuo je Carević.

Tijekom obilaska sportskih terena u vojarni, kontraadmiral Raffanelli istaknuo je kako je postignut značajan napredak u obnovi terena koje koristi veliki broj pripadnika Hrvatske vojske. Također je izrazio nadu da će se u budućnosti postići sporazum sa Sveučilištem u Splitu kako bi se tereni još kvalitetnije mogli koristiti, a sve s ciljem ulaganja u obrazovanje.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.