1 min. čitanja

Mijenjao novac na ulici u Puli pa dobio kolumbijske pesose

Mijenjao novac na ulici u Puli pa dobio kolumbijske pesose
Foto: Pixabay/Ilustracija

PULA – Pulska policija poziva građane i turiste da novac ne mijenjaju na ulici, već da to čine isključivo u ovlaštenim novčarskim institucijama.

Pulskoj policiji obratio se 52-godišnji njemački državljanin koji je prevaren prilikom ulične zamjene eura u kune. Naime, nepoznati počinitelj prišao mu je jučer oko 12 sati na kolniku Ulice Riva i od njega zatražio da mu zamjeni 200 eura u kune, što je oštećeni prihvatio te je od počinitelja u zamjenu dobio kolumbijske pesose i nekoliko kuna.

Iz policije upozoravaju da prijevare prilikom mijenjanja novca na ulicama nisu rijetka stvar. Riječ je o pojavnom obliku kaznenog djela prijevare, kod kojeg su oštećeni uglavnom strani državljani, budući da nisu dovoljno upoznati s kunskom valutom, odnosno izgledom novčanicama koje su sredstvo plaćanja u Hrvatskoj. Navedena kaznena djela evidentiraju se stoga većinom u ljetnim mjesecima, a događaju se na način da počinitelj pristupa žrtvi te joj nudi mijenjanje novca po nešto povoljnijem tečaju. Nakon postignutog dogovora, počinitelj strancu za eure ili dolare predaje novčanice, za koje žrtva tek kasnije, uglavnom kada treba nešto platiti, saznaje da nisu kune, već neka druga valuta, (bugarski levi, bjeloruski rublji, kolumbijski pesosi, brazilski real).

Građanima i turistima savjetuje se da novac mijenjaju u ovlaštenim novčarskim institucijama (bankama i mjenjačnicama), a ne na ulici te da ne nasjedaju na pokušaje pomoći ”dobronamjernih” osoba kako ne bi postali žrtve kaznenih djela. Ukoliko posumnjaju da su žrtve prijevare, mogu se obratiti policiji na broj 192 ili osobno doći u policijsku postaju.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.