2 min. čitanja

MEDITERANSKI ARMERUN Broške letere i litrati

MEDITERANSKI ARMERUN Broške letere i litrati
Foto: Narodna knjižnica Sutivan

SUTIVAN – Narodna knjižnica Sutivan u partnerstvu sa Udrugom za poticanje neformalnog obrazovanja, kritičkog mišljenja i filozofije u praksi „MALA FILOZOFIJA”iz Zadra pokrenula je projekt Meditaranski armerun – broške letere i litrati, kao nadogradnju izvornog izdavačkog projekta spomenute udruge pod nazivom MEDITERANSKI ARMERUN.

Nakon što su autori Bruno Ćurko i Stipe Surać 2019. objavili vrlo zapaženu i od publike dobro primljenu knjigu Mediteranski armeun – jadrankse letere i litrati, pokrenuta je inicijativa za pojedinačnim izdanjima istoga formata koji bi detaljno obradili veće hrvatske otoke od kojih je prvi na redu upravo otok Brač.

Autorski dvojac Bruno Ćurko, doktor filozofije i  Stipe Surać, dugogodišnji fotograf hrvatskog izdanja časopisa National Geographica uz uredničku palicu Franje Mlinca, ravnatelja Narodne knjižnice Sutivan pripremaju izdanje: Mediteranski armerun – broške letere i litrati.

Ovaj iscrpni „Broški armerun“ će sadržavati 50 najznačajnijih pojmova vezanih uz otok Brač, oko 170 vrhunskih fotografija i interaktivnu igru. Radi se o suvremenoj inačici potrage za blagom na način da se kroz igru otkrivaju pojmovi iz knjige i pronalaze lokacije fotografija na karti. Za igranje, navigavanje Broškim armerunom koristiti će se GPS koordinate, QR kodovi i pinovi fotografiranih lokacija. Uz to igra će se moći odigrati i u realnom vremenu i prostoru, posjećujući najzanimljivije lokacije na otoku Braču što čitavoj knjizi daje i dodatnu dimenziju.

Foto: Screenshot

Projekt potiče edukaciju o kulturnoj i prirodnoj baštini otoka Brača, ima jaku ekološku notu jer naglašava važnost očuvanja prirodnih ljepota, naglašava i očuvanje kulturne i povijesne materijalne i nematerijalne baštine: priča, legendi, vještina i tradicije. Nudi suvremeni pristup prezentiranju spomenutih tema kroz interaktivnu, kartu, igru uz pomoć mobitela i modernih aplikacija a u konačnici osigurava i dodatnu turističku promocija otoka putem  izvrsne fotografije i zanimljive priče koja će biti prevedena i na engleski jezik.

Ukratko:  50 priča (letera) o pedeset važnijih pojmova vezanih za Brač, oko 170 vrhunskih fotografija vezanih uz 50 pojmova, jedna igra s dva načina igranja (na karti u naslonjaču i uživo lutajući po Braču) i naravno nekoliko tajni: tajna lokacija, tajno biće, tajni pojam, tajno pitanje!

Foto: Narodna knjižnica Sutivan

Projekt je u 2021. prepoznala i financijski podržala Splitsko-dalmatinska županija u okviru Programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području SDŽ-e.

Očekujemo da će se u 2022. uključiti i bračke općine, turističke zajednice  i gospodarstvenici kako bi ova knjiga ugledala svjetlo dana već naredne godine i obogatila pozamašnu zavičajnu zbirku otoka Brača još jednim vrijednim izdanjem.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

“MEDITERANSKI ARMERUN” Jadranski foto brevijar uz suvremenu potragu za blagom
Mediteran je najpoželjniji, ali i jedna od najslabije zaštićenih regija na svijetu! Ovo je njegov dan!
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.