1 min. čitanja

MARE NOSTRUM Prioritet je dekarbonizacija pomorske industrije

MARE NOSTRUM Prioritet je dekarbonizacija pomorske industrije
Foto: Mare Nostrum / Facebook

PULA - U fokusu Udruge Mare Nostrum trenutno su aktivnosti usmjerene prema dekarbonizaciji pomorske industrije i usklađivanju poslovanja brodova s novim propisima zaštite okoliša.

Hrvatska udruga brodara Mare Nostrum ovoga je tjedna u prostorijama HGK Županijske komore Pula održala svoju 118. sjednicu Skupštine.

Udruga već 32 godine okuplja brodare koji posluju u međunarodnoj, obalnoj i linijskoj plovidbi i tako njeguje višestoljetnu hrvatsku pomorsku tradiciju i strast za morem i pomorstvom.

Trenutno su u fokusu Udruge aktivnosti usmjerene prema dekarbonizaciji pomorske industrije i usklađivanju poslovanja brodova s novim propisima zaštite okoliša, podizanju kvalitete upravljanja i razine sigurnosti na brodovima hrvatske državne pripadnosti u međunarodnoj plovidbi, ali i na djelatnostima kojima je cilj iznaći bolja zakonodavna rješenja prilagođena specifičnostima obavljanja pomorske djelatnosti u obalnoj i linijskoj plovidbi.

Svjedočimo iznimno snažnom razvoju upravo tog segmenta pomorske djelatnosti posljednjih godina, dok pravna regulativa istodobno nije pratila brz ritam razvoja same industrije. Postojeći propisi zapravo su više prilagođeni potrebama međunarodne plovidbe, a pomorska industrija vrlo je specifična u odnosu na sve ostale kopnene industrije, pa je često potrebno puno truda, strpljenja, vremena i stručnih argumenata da se takve specifičnosti u konačnici uvaže i inkorporiraju u zakonodavstvo, piše Glas Istre.

Pomorstvo je opet u fokusu. Šira javnost imala je prigodu podsjetiti se i svjedočiti posljedicama poremećaja redovnog pomorskog prometa; od nestašica, usporavanja gospodarstva, inflacije, povećanja cijena uslijed pandemije i rata u Ukrajini te stoga ne smijemo zaboraviti da je more izvor života.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.

B.K.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.