1 min. čitanja

Malo mjesto u konavoskim brdima ima sve više mladih stanovnika

Malo mjesto u konavoskim brdima ima sve više mladih stanovnika
Foto: Regionalni dnevnik

Malo se koje ruralno područje može pohvaliti sve nižom prosječnom dobi stanovnika. U mjestu Stravča u konavoskim brdima pedesetak je mještana, a iz godine u godinu raste i broj učenika u područnoj osnovnoj školi.

Sjeverno od Sniježnice, najvećeg vrha Dubrovačko-neretvanske županije, u Konavoskim brdima Stravča je dom tek nekoliko desetaka Konavljana. No, za razliku od većine drugih udaljenih sela, prosječna dob mještana sve je niža.

- Od 50 stanovnika imamo, mislim, više od 20 mlađih od 20 godina, što je, ja mislim da je nevjerojatno - rekao je za Regionalni dnevnik Miho Orepić, predsjednik Mjesnog odbora Stravča.

- Netko će se možda začuditi, ali ne bih vam ja mijenjala život u konavoskim brdima ni sa Stradunom, ni ponovno sa Župom - rekla je Neda Orepić.

U inače tihom mjestu, najveselije je pred školom. Prije deset godina, nastavu od prvog do četvrtog razreda pohađala su tri učenika. Danas ih je jedanaest.

- Jako lijepo odgojena djeca, poštuju odrasle, poštuju autoritet, opuštena su, jako su spretna s rukama, dosta su oni rodbinski povezani i jako su dobro raspoloženi jedni prema drugima - rekla je učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Stravča, Katica Lučić.

- Ja najveću razliku vidim na sportskom igralištu. Ova djeca su toliko spretna i s loptama i sa svojim rukama, s jednostavnim alatima, jednostavno im sve ide od ruke - rekla je Rea Vuković koja također radi kao učiteljica u istoj školi.

U prošlosti surov, život u Konavoskim brdima danas pruža mir, što sve više prepoznaju i mlade obitelji.

A.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.