2 min. čitanja

Mallorca pod snijegom

Mallorca pod snijegom
Foto: Unsplash

SVIJET - Snijeg je u utorak prekrio najveći španjolski otok, u dijelovima sjeverne Mallorce napadalo je metar snijega u 24 sata. Međutim, i ostatkom zemlje haraju snažni vjetrovi i niske temperature.

Sredozemni otok, inače poznat po blagim zimama, podnio je najveći udar oluje Juliette, a posebno su pogođena brdska područja.

U dijelovima sjeverne Mallorce napadalo je metar snijega u 24 sata, rekao je Ruben del Campo, glasnogovornik španjolskog nacionalnog meteorološkog ureda AEMET, nazvavši to "izvanrednim snježnim padalinama".

Snijeg je bio popraćen jakim vjetrovima, s udarima do 117 kilometara na sat, kako navodi meteorološki ured. Oluja je prouzročila više od sto litara padalina po četvornom metru na nekim dijelovima otoka, javljaju lokalni mediji.

Sumnja se da je jaka kiša izazvala nekoliko odrona u glavnome gradu, Palma de Mallorci, te uzrokovala stvaranje osam metara široke vrtače na glavnoj gradskoj aveniji, prenosi france24.

Poznata po svojim slikovitim plažama, Mallorca - dio Balearskih otoka koji uključuju također Ibizu i Menorcu - ima više od 300 sunčanih dana godišnje. Međutim, u jesen i zimu su uobičajene obilne kiše dok su pak snježne padaline rijetke.

Otoci nisu bili jedini dio Španjolske pogođen nevremenom. Hladno vrijeme uzrokovalo je snježne padaline i na drugim mjestima gdje je to također rijetkost, poput sjevernog grada San Sebastiana ili mediteranske luke Barcelone.

Del Campo je rekao da je to "najintenzivniji snijeg" u Barceloni od ožujka 2018.

AEMET navodi da će se hladnoća koju je uzrokovala masa hladnog zraka s Arktika, nastaviti u srijedu, dok će veći dio unutrašnjosti Španjolske biti u pripravnosti zbog niskih temperatura.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Antarktički morski led na rekordno niskoj razini
Morski led na Antarktici prošloga se tjedna vjerojatno smanjio na rekordno nisku razinu. Iako topljenje leda nema vidljiv utjecaj na razinu mora, ono pridonosi bržem globalnom zagrijavanju. S obzirom da se led već nalazi u oceanu, njegovo topljenje nema vidljiv utjecaj na razinu mora, no i…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.