3 min. čitanja

Antarktički morski led na rekordno niskoj razini

Antarktički morski led na rekordno niskoj razini
Foto: Unsplash

SVIJET - Morski led na Antarktici prošloga se tjedna vjerojatno smanjio na rekordno nisku razinu. Iako topljenje leda nema vidljiv utjecaj na razinu mora, ono pridonosi bržem globalnom zagrijavanju.

S obzirom da se led već nalazi u oceanu, njegovo topljenje nema vidljiv utjecaj na razinu mora, no ipak je problematično s obzirom da pridonosi ubrzavanju globalnog zagrijavanja.

Kada led, koji odbija natrag u svemir do 90 posto sunčeve energije, zamijeni tamno more, voda umjesto toga apsorbira sličan postotak sunčeve topline.

Morski led na Antarktici prošloga se tjedna vjerojatno smanjio na rekordno nisku razinu, objavili su američki znanstvenici. Naglasili su da podatak nije konačan jer je u kasnoj sezoni još uvijek moguće daljnje topljenje leda.

Zabrinjavajuće je što njegovo otapanje izlaže valovima i višim temperaturama deblje ledene ploče koje podupiru tlo Antarktike.

Naime, morski led okružuje ogromne ledene ploče Antarktike, produžetke slatkovodnih ledenjaka. Nastave li se topiti ledenjaci, prijeti katastrofalni porast razine mora tijekom stoljeća, prenosi France24.

- Smanjenje morskog leda možda signalizira da globalno zatopljenje konačno utječe na plutajući led oko Antarktike, ali trebat će još nekoliko godina da budemo u to sigurni - navodi Ted Scambos, viši znanstveni suradnik na istraživačkom institutu za znanosti o okolišu CIRES.

Antarktički ciklus, naime, prolazi kroz značajne godišnje varijacije zbog topljenja ljeti i zaleđivanja zimi. Antarktika u zadnja četiri desetljeća nije doživjela brzo otapanje kao ledene ploče Arktike i Grenlanda, no tempo topljenja od 2016. izaziva zabrinutost.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

OBOREN REKORD Talijanski ledolomac doplovio do najjužnije točke ikad
Obaranje rekorda posljedica je manjka leda na tom području. Sateliti su lani pokazali da se od obalnih ledenjaka Antarktike sante leda odvajaju brže no što ih priroda uspijeva obnoviti. Talijanski ledolomac koji prevozi znanstvenike na Antarktiku oborio je svjetski rekord dosegnuvši najjuž…
Istraživanje kretanja razine mora uz pomoć DNK hobotnice
Znanstvenici istražuju tragove kretanja razine mora zapisanih u DNK hobotnice jer geni posebne vrste hobotnica sadrže ‘zapise’ o otapanju ranije antarktičke ledene ploče. Znanstvenici koji proučavaju klimu pokušavaju otkriti je li se tijekom zadnjeg ‘međuledenog’ razdoblja prije oko 125.00…
FOTO Satelit snimio odlomljeni ledenjak s Antarktike, površine 4 najveća hrvatska otoka zajedno
Ogromni ledeni brijeg koji se prošle nedjelje odlomio od antarktičkog ledenog grebena ima površinu oko 1.550 četvornih kilometara, otprilike kao Krk, Cres, Brač i Hvar zajedno. BAS je na društvenim mrežama objavio prve satelitske snimke odlomljenog ledenog brijega. Veličina ledene formacij…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.