2 min. čitanja

MALI LOŠINJ Uspješno uklonjene bomba i raketa iz Drugog svjetskog rata

MALI LOŠINJ Uspješno uklonjene bomba i raketa iz Drugog svjetskog rata
Foto: MUP

MALO LOŠINJ – Danas je u Malom Lošinju (područje Poljane) provedena složena akcija uklanjanja i uništenja dvaju eksplozivnih sredstava, zaostalih iz II svjetskog rata. Riječ je o zrakoplovnoj bombi MC-500 LB, engleske proizvodnje, te polivalentnoj raketi marke RKT 152 MM, 60 Lb .

U akciji su sudjelovali policijski službenici Protueksplozijskog Odjela Policijske uprave primorsko-goranske, u suradnji sa policijskim službenicima Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije i Policijske postaje Mali Lošinj s ispostavom Cres te s pripadnicima Hrvatske vojske, a uz pomoć članova Lovačkog društva „Kamenjarka“ iz Malog Lošinja i uz logističku i organizacijsku potporu Grada Malog Lošinja te sudjelovanje djelatnika HMP i JVP Mali Lošinj.

Evakuirano stanovništvo

Spomenuta zrakoplovna bomba, mase oko 300 kilograma, deaktivirana je i uklonjena s mjesta pronalaska te helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva prevezena na heliodrom Mali Lošinj od kuda će sutra biti prevezena na vojni poligon gdje će biti uništena prema pravilima struke. Polivalentnu raketu, mase oko 30 kg, policijski službenici su uništili na mjestu pronalaska prema pravilima struke.

Tijekom akcije od 10.30 do 11.30 sati dio stanovništva iz ugrožene zone područja Poljane je evakuirano iz svojih domova, a ostali stanovnici su upućeni da ne izlaze iz stambenih i drugih objekata, odnosno, da se ne zadržavaju na otvorenom prostoru do završetka akcije.

Foto: MUP

– U postupku deaktivacije zrakoplovne bombe, pronašli smo raketu. Iz zrakoplovne bombe je izvađen upaljač, tako da je ona sad samo hrpa eksploziva u vanjskoj željeznoj košuljici i nije direktno opasna. Masa ove je bila oko 300 kg. Transportira se do Slunja gdje će biti uništena.

Drugo eksplozivno sredstvo je polivalentna raketa koja se koristila u lanserima oklopnih vozila i zrakoplova. Imala je u sebi također upaljač, a s obzirom na stanje u kojem se nalazila, bila je hrđava, nije bilo moguće skidati upaljač. Uništili smo je na mjestu.  Bila je teška 30 kg.

Čestitam svim djelatnicima koji su neposredno bili izloženi prema bombi, svima koji su pomogli da je uklonimo i svima koji su nam pomogli. Ovo je jedna združena akcija s puno sudionika i svatko je dao svoj obol – rekao nam je voditelj Protueksplozijske službe Ravnateljstva policije Marijan Nikolaus.

D.G.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.