2 min. čitanja

Maersk prestao primati zahtjeve za osnovni teret na sjeverozapadu i jugu Rusije

Maersk prestao primati zahtjeve za osnovni teret na sjeverozapadu i jugu Rusije
Foto: Rosatomflot/Kwak Dongmin

Danska kompanija za transport kontejnera Maersk obustavlja prihvaćanje novih narudžbi za prijevoz kontejnera s osnovnom robom u/iz luka Sankt Peterburg, Kalinjingrad i Novorosijsk, priopćila je ova tvrtka, javlja ruska agencija Interfax.

– Sve veći broj terminala u Europi govori nam da više neće moći upravljati dodatnim teretom koji potječe ili je namijenjen za Rusiju, uključujući prekrcaj. Budući da je stabilnost našeg poslovanja i tereta naših kupaca kritična, mi smo također privremeno zaustavlja sve nove narudžbe Maerska za/iz Sankt Peterburga, Kalinjingrada i Novorosije, bez obzira na to je li teret prehrambeni, medicinski ili humanitarni. Ruski Daleki istok trenutno nije pogođen – stoji u poruci.

– Za pošiljke koje su već u tranzitu, radimo s lukama u Europi kako bismo eliminirali kašnjenja i istražili mogućnosti u drugim lukama izvan Europe kako bismo mogli ispuniti obećanje naših kupaca da ćemo isporučiti teret naših kupaca na odredište – rekao je Maersk .

Maersk je u utorak najavio obustavu novih narudžbi Rusiji, a odluka se nije odnosila na isporuku osnovnih dobara kao što su hrana, medicinska oprema i humanitarne potrepštine. Maersk je u četvrtak objavio da obustavlja narudžbe za prijevoz rashladnih kontejnera s lako pokvarljivom robom u Sankt Peterburg i Kalinjingrad.

Maersk je također izvijestio o obustavljanju nekih europskih luka s ruskim teretom.

– S obzirom na značajne količine prijevoza, ograničene resurse stranih carinskih tijela za provođenje pojačanih provjera ruskog tereta, kao i nedostatak jasnih procedura i rokova za provedbu ovih mjera, ukrcaj ruskog tereta na brodove tvrtke u zaustavljen je niz stranih luka – stoji u obavijesti.

Carinske vlasti u Europske unije i Ujedinjenog kraljevstva sada provjeravaju sav kontejnerski teret u/iz Rusije koji prolazi kroz njihove terminale i luke radi traženja sankcionirane robe i robe dvostruke namjene, izvijestio je Maersk. Tvrtka je u priopćenju upozorila da očekuje značajna kašnjenja u isporuci kontejnera zbog činjenice da zemlje poput Nizozemske, Belgije i Njemačke odgađaju brodove koji idu za Rusiju u potrazi za zabranjenom robom.

Maersk je brodarski odjel danske AP Moeller-Maersk A/S, svjetskog lidera u kontejnerskom prijevozu i upravljanju lukama. Grupa posjeduje više od 70 kontejnerskih terminala diljem svijeta, a flotu čini 786 plovila.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Najveća svjetska kompanija za kontejnerski promet obustavlja isporuke u Rusiju
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.