2 min. čitanja

MA BRAVO! Srednja Dalmacija i službeno dobila titulu Europske regije gastronomije za 2027.

MA BRAVO! Srednja Dalmacija i službeno dobila titulu Europske regije gastronomije za 2027.
Foto: PRESS

SPLIT - Splitsko-dalmatinska županija okrunjena je prestižnom titulom Europske regije gastronomije za 2027. u sklopu događanja European Young Chef Award koje se održavalo u Barceloni (Španjolskoj) od 24. do 28. studenoga 2025.

Titulu je dodijelio Međunarodni institut za gastronomiju, kulturu, turizam i umjetnost (IGCAT), temeljem evaluacijskog posjeta njihove komisije i sveobuhvatne procjene regije i njenih potencijala. Službenu plaketu direktorici Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Ivani Vladović, uručile su Diane Dodd, predsjednica IGCAT-a, te Cristina Massot, glavna tajnica za poljoprivredu, stočarstvo, ribarstvo i prehranu Vlade Katalonije.

- Ovo je trenutak koji će ostati u srcima svih nas u Splitsko – dalmatinskoj županiji. Dalmatinska gastronomija je ritual koji nadilazi samu hranu, to je stol prepun priča, razgovori koji traju satima i okusi koji se prenose generacijama. Ova titula valorizira našu tradiciju i kvalitetu, a kao Turistička zajednica nastavit ćemo promovirati dalmatinsku gastronomiju i ljepote naše regije posjetiteljima iz cijelog svijeta – poručila je prilikom dodjele Vladović.

Pri odabiru Srednje Dalmacije kao potencijalne Europske regije gastronomije, stručnjaci su posebno vrednovali ulaganja javnog sektora u poljoprivredu i gastronomiju, razvoj održivih praksi te povezanost obrazovnog sustava s gastronomijom, poljoprivredom i turizmom. U svibnju 2025. komisija IGCAT-a posjetila je županiju, obišla ključne projekte i inicijative te iz prve ruke procijenila kvalitetu i potencijal regije. Splitsko – dalmatinska županija uspješno je odgovorila na sve ove izazove, što potvrđuju brojni realizirani projekti, kako iz javnog, tako i iz privatnog sektora.

Osvajanje ove titule donosi regiji veću vidljivost u inozemnim medijima, a time i priliku da se autohtona gastronomija i ponuda Srednje Dalmacije predstavi široj publici. Tijekom 2027. očekuje se i bogat program gastronomskih manifestacija, što će poslužiti i kao izvrstan motiv za privlačenje gostiju u destinaciju tijekom cijele godine te potaknuti posjetitelje na sadržajniji boravak.

European Young Chef Award

Osim dodjele nagrade, u sklopu natjecanja European Young Chef Award, našu regiju predstavljao je mladi kuhar Ivan Barčot. Riječ je o natjecanju koje okuplja neke od najperspektivnijih mladih kuhara iz europskih Regija gastronomije te potiče kreativne interpretacije tradicionalnih jela. Barčot je ovom prilikom postao i službeni ambasador Srednje Dalmacije pri IGCAT-u, što otvara niz mogućnosti za daljnju promociju naše gastronomije i kulture u suradnji s Institutom.

Video kojim se naš mladi kuhar predstavio na ovom natjecanju možete pogledati niže:

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2025 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.