2 min. čitanja

Lučka uprava Pula od medulinske Buže preuzima upravljanje nad 700-tinjak vezova u Medulinu

Lučka uprava Pula od medulinske Buže preuzima upravljanje nad 700-tinjak vezova u Medulinu
Foto: Buža d.o.o.

Nakon punih 15 godina Lučka uprava Pula od medulinskog komunalnog poduzeća Buža d.o.o. preuzima upravljanje lučkim područjem luka otvorenih za javni promet Medulin, Polje i Runke, potvrdio je za Istru24 ravnatelj Lučke uprave Dalibor Brnos.

Naglasio je da je ova odluka donesena nakon provedenog nadzora nad Lučkom Upravom Pula koji je utvrdio da je od 2008. Lučka uprava medulinskom komunalnom poduzeću dala na upravljanje i korištenje cjelokupno lučko područje luka otvorenih za javni promet suprotno odredbama Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama, piše Istra24.

Naime, Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture provelo je tijekom 2022. i 2023. godine upravni nadzor nad radom Lučke uprave Pula koji uključuje nadzor nad provedbom zakona i drugih propisa, zakonitost rada i postupanja. Osobito se to odnosilo na postupak provedbe postupka davanja koncesije u lukama otvorenim za javni promet Medulin, Polje i Runke koji datira još iz 2008. godine.

- Upravljanje lukama Medulin, Polje i Runke u isključivoj je nadležnosti Lučke uprave Pula koja nije ovlaštena, putem instituta koncesije, prepustiti upravljanje lukom otvorenom za javni promet trgovačkom društvu, odnosno ovlašteniku koncesije. Slijedom toga, Lučka uprava Pula je pokrenula proceduru za uspostavu zakonitog upravljanja lukama otvorenim za javni promet Medulin, Polje i Runke - kazao je Brnos.

Na pitanje znači li to da je punih 15 godina Buža protuzakonito upravljala vezovima na području Općine Medulin, Brnos kaže da je takav odnos definitivno bio u sivoj zoni.

U vrijeme kada se tvrtki Buža, sada se pokazalo, protupropisno prepušta upravljanje, na čelo Lučke uprave dolazi Donald De Gravisi dok je direktor medulinske Buže bio Aleksandar Vojak.

Zajedno s predstavnicima komunalnog poduzeća Buža i općine Medulin, Lučka uprava Pula obavila je razgovore kako bi se ipak postiglo sporazumno rješenje navedene situacije. Na tragu tog sporazumnog rješenja, Lučka uprava će preuzeti upravljanje lukama, ali i djelatnike komunalnog poduzeća Buža koji su obavljali poslove nadzora i održavanja lučkog područja. Na taj način se za mještane općine Medulin i krajnje korisnike luke neće ništa značajno promijeniti, tvrdi Brnos.

Naglasio je da će Lučka uprava Pula, u suradnji s općinom Medulin, nastaviti s investicijama i unapređenjem luka Medulin, Polje i Runke.

- Poanta Lučke uprave je da upravlja takvim područjima. Kada sam preuzeo Lučku upravu bilo mi je čudno da se drugima daje na upravljanje i Mandrač, ali i područje kojim je gospodarila Buža. To je naš posao i zbog toga mi i postojimo, a to je potvrdio i upravni nadzor. Želimo to riješiti mirno, bez da nekog tjeramo i izbacujemo te da se dogovorimo u interesu korisnika i mještana Medulina. Lokalnim korisnicima se ništa neće promijeniti. Može biti isto ili bolje, lošije sigurno neće biti, jer radimo u javnom interesu - kazao je Brnos.

Očekuje da bi se preuzimanje trebalo realizirati kroz mjesec dana.

S korisnicima će se napraviti novi ugovori o komunalnom vezu. Prednost imaju lokalni mještani s prebivalištem u Medulinu i nema nikakve mogućnosti da se dobije vez mimo Pravilnika, rekao je Brnos.

Dakle, kroz mjesec dana Lučka uprava preuzima ingerenciju nad ukupno 710 vezova. Od tog broja u Luci Medulin nalazi se 596 vezova, Luka Runke ima 83 veza, a Luka Polje ima 31 vez.

Cijeli tekst pročitajte OVDJE.

I.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.