2 min. čitanja

Otok zvijezda, na kojeg ćete poželjeti doći zbog pogleda prema gore!

Otok zvijezda, na kojeg ćete poželjeti doći zbog pogleda prema gore!
Foto: Yuya Matsuo / Arhiva TZ Lastovo

Hrvatski astronomski savez, Astronomsko društvo „Leo Brenner“ i Turistička zajednica Općine Lastovo u nadolazećem tjednu priređuju radionice za djecu i dva javna promatranja zvjezdanog neba.

U 2021. godini Turistička zajednica Općine Lastovo potaknula je obnovu projekta „Lastovo – otok zvijezda“ kojem je cilj afirmirati astronomska promatranja na Lastovu te trajno zaštiti jedinstveno nebo nad otokom. Lastovo je već prepoznato među profesionalnim i amaterskim ljubiteljima zvijezda kao izvrsna lokacija za promatranje i astrofotografiju, a prizor milijuna zvijezda, potpuno nevidljivih u urbanim sredinama, koje prekrivaju lastovsko noćno nebo, oduzima dah.

Foto: Daniel Meier

Golim okom ili teleskopima – jedan je spreman za svakog znatiželjnika u uredu Turističke zajednice, nemate li svoj – te uz pomoć stručnjaka koji će promatranja obogatiti povremenim izlaganjima, možete bolje upoznati vidljivi Svemir, ali i svoju ulogu u beskrajnom prostranstvu.

U srijedu 16. lipnja od 14:15 na radionici za osnovnoškolce „Naša zvijezda Sunce“ upoznat ćemo Sunce kroz priču i teleskop, a od 21:00 ćemo se na radionici naučiti „Što je to svjetlosno onečišćenje“ i kako ono šteti ljudima, biljnom i životinjskom svijetu, a i astronomiji, te pomoću lasera pokušati prepoznati trenutno vidljiva zviježđa.

Foto: JU PP Lastovsko otočje

U četvrtak 17. lipnja u Lastovu i u petak 18. lipnja na Pasaduru (polazak ispred hotela) od 21:30 organizirana su javna promatranja namijenjena svima, a razgovor će voditi Dorian Božićević iz Hrvatskog astronomskog saveza.

Sve što vas zanima o lastovskom noćnom nebu, ali i o mogućnostima njegove zaštite te mogućnostima kontinuiranih promatranja u organizaciji ureda Turističke zajednice i razvoju astronomskih aktivnosti na Lastovu, možete pitati i ovom prilikom.

Dođite i uživajte!

Sponzorirani sadržaj

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.