3 min. čitanja

Lošinjski muzej pridružuje se Noći muzeja temom 'Žena'

Lošinjski muzej pridružuje se Noći muzeja temom 'Žena'
Foto: Pixabay

MALI LOŠINJ - Iz muzeja u Malom Lošinju pozivaju žene i muškarce da donošenjem nekog predmeta sudjeluju u izložbi za Noć muzeja s temom 'Žene' čime se želi naglasiti njihova važnost u društvu.

U petak, 27. siječnja 2023. održat će se Noć muzeja, a ove godine tema je malo izazovnija, što znači da će trebati kreativnosti u promišljanju i pronalaženju prikladnog predmeta za izlaganje, ističu organizatori.

Temom ovogodišnje Noći muzeja na razini Hrvatske, Muzeji su važni, želi se naglasiti važnost muzeja u društvu. Njihova uloga u zajednici možda nije toliko primjetna, no muzeji svojim djelovanjem zasigurno pridonose podizanju svijesti o gorućim pitanjima današnjice i njihovom rješavanju.

Lošinjski muzej pridružuje se Noći muzeja temom 'Žena'. Poput muzeja, važnost žena u povijesti (a često i u današnjici) nije dovoljno osviještena pa smo to odlučili popraviti, priopćili su iz Lošinjskog muzeja.

- Što podrazumijevate pod pojmom žene? Jesu li žene majke, kraljice, oboje ili nijedno od navedenog? Žene, što vas čini ženama? Muškarci, što su vama žene? Jesu li ženski i muški koncept žene kompatibilni ili potpuno suprotni, može li se postići kompromis među njima? Treba li uopće postojati kompromis? Može li žena biti (samo) žena bez pridavanja, ili bolje rečeno „utrpavanja“, različitih značenja (i uloga)? - pitaju organizatori izložbe.

- Muškarci, ako ste u nedoumici kako sudjelovati donesite nešto majčino, ili kraljičino. A prihvaćamo i ako je kćerino, sestrino, prijateljičino, kolegičino… naravno uz njihovo dopuštenje - pozivaju iz muzeja.

- A vi žene donesite nešto – svoje. Što vas čini vama. Vaš najdraži predmet - bez obzira je li to kozmetika ili alat za popravljanje. Jer vi ste žene. Svo značenje žene je u vama samima, bez definicija, bez ograničenja - ističu.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Požurite na izložbu “Fiat lux – Vizura arhitekture” u Lošinjskom muzeju
MALI LOŠINJ - Četvrtak je zadnji dan kada je moguće razgledati izložbu “Fiat lux - Vizura arhitekture” u galeriji Fritzi u Lošinjskom muzeju. Izložba obuhvaća motive građevina na cresko-lošinjskom području, od tradicionalnih do modernih. Radi se o godišnjoj izložbi fotografija Foto kluba Lošinj koj…
Divljaci na Lošinju odrezali ruku skulpture posvećene ženi pomorca
MALI LOŠINJ - Prije tek nešto više od dva i pol mjeseca postavljen spomenik “Addio” na rtu Anuncijata na Čikatu ovih je dana teško oštećen. Nepoznati je počinitelj, ili više njih, u nedjelju odrezao skulpturi uzdignutu ruku u kojoj je maramica (“facolić”), što simbolizira ženin pozdrav pomorcu koji…
Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.