4 min. čitanja

LJETNA DJEČJA KNJIŽNICA NA MOLATU Ideja Zagrepčanke koja je potaknula mnoge na donacije knjiga

LJETNA DJEČJA KNJIŽNICA NA MOLATU Ideja Zagrepčanke koja je potaknula mnoge na donacije knjiga
Foto: Pixabay / Dina Popović

MOLAT – Zagrepčanka Dina Popović zaljubila se u Molat na prvi pogled. Dogodilo se to, kaže, kad je sa suprugom prošlog ljeta sasvim slučajno završila na ovom otoku. Kao i svako otočno ili dalmatinsko mjesto uz more i Zapuntel na Molatu je uspavan tijekom godine i živne tek s prvim turistima. Ona je odlučila pomoći na vrlo zanimljiv način; želi na otoku osnovati dječju ljetnu knjižnicu i poziva sve da doniraju knjige. Čini se da su njen projekt odmah prepoznali i od Grada Zadra stižu sredstva, a provodi se u partnerstvu s Knjiznicama Grada Zagreba.

– Prvi put smo bili na Molatu, točnije u mjestu Zapuntel prošlo ljeto. I inače volimo mirna, tiha i divna mjesta, u kojima su mir i priroda najvažniji. Imamo psa pa nam je i ta divljina jako važna. Zaljubili se u otok, u mirnoću, tamo sam u tih 10 dana malo pričala s otočanima, lokalcima, popili pivu kod jedinog zapuntelskog dućana, i tako je spomenuta i škola. Malo sam se raspitala, saznala da je škola obnovljena, a djece nema. I da stoji prazna – priča nam Dina Popović.

“Popili smo pivu kod jedinog zapuntelskog dućana, i tako je spomenuta i škola…” Foto: Dina Popović

– Došla sam u Zagreb i krenula u akciju. Inače stalno sam zaposlena, ali dugo godina volontiram, dječje bolnice, učenje tražitelja azila hrvatski jezik, instrukcije iz hrvatskog i pomoć u učenju (po struci sam rusist i komparatist književnosti, tako da moglo bi se reći fusham u struci). Zvala sam Zadar, došla do raznih ljudi, potpuno nepoznatih, obećali su mi poslati ugovor za školu, koji još do danas nije došao, ali rekli su da slobodno probam nešto napraviti ako dobijem lokalnu podršku – prepričava kako je sve krenulo.

Nema motora za pokret, mladi su otišli u Zadar

– Dobila sam podršku lokalaca, točnije Mjesnog odbora Zapuntel, Žarko Martedić. Vratila sam se u jesen na otok, bili su mislim ugodno iznenađeni jer tamo je vrijeme stalo. Svima su puna usta otoka, a nema prave realizacije, sve ovisi o entuzijazmu i bavljenju papirologijom lokalaca, a mislim da je problem što na Molatu nema mlade snage (mladi su otišli u Zadar, teško je živjeti na otoku), nema motora za pokret.

Obnovljena zgrada škole u Zapuntelu, ali nažalost, bez djece… – Foto: Dina Popović

I tako sam krenula s tim. Udrugu imamo od proljeća 2020., sve je nekako stalo u ovo COVID vrijeme, ali mene kao da sada baš nešto gura naprijed. Ne mogu objasniti, ali tako je, imam milion ideja. Prijavila sam na Grad Zadar natječaj za programe u kulturi, dramska, knjižna radionica i posjet izviđača otoku. Izviđači su mi bili prva, najvažnija ideja, jer mislim da oni mogu napraviti promjenu. Raznim eko akcijama, i sam otok bi njih puno naučio – kaže Dina.

Foto: Dina Popović

“Dio knjiga izložit u lučici pored mula, gdje djeca provode vrijeme”

– Stvar je u tome da je otok divan, more divno, ali sadržaja nema, a djece tijekom ljetnih mjeseci ipak ima. Lokalna djeca i možda se našim aktivnostima priključe i turisti Izviđači nažalost nisu prošli na tom natječaju, ali dramske radionice s predstavom na kraju i kino pod zvijezdama jesu, također i ta glavna ideja prikupljanja knjiga i uspostavljanja knjižnice u prostoru stare škole u Zapuntelu. Isto tako dio knjiga bih stavila / izložila u lučici, pored mola i mjesta gdje djeca provode vrijeme.

Foto: Dina Popović

Trenutno čekam potpisivanje ugovora za te programe u kulturi, i bitno bi bilo urediti barem jednu prostoriju škole za smještaj izvoditelja radionica. Nismo dobili puno sredstava da možemo drugačije.

Prikupljanje knjiga za utemeljenje knjižnice u Zapuntelu organizirano je u suradnji projekta Zelena knjižnica za zeleni Zagreb Knjižnica grada Zagreba i projekta Zapuntel – nezavisna ljetna škola udruge Žaruljica. Program je sufinanciran sredstvima Grada Zadra, a provodi se u partnerstvu s Knjiznicama Grada Zagreba.

Knjige se skupljaju u 16 knjižnica Grada Zagreba, prikupljaju se knjige za djecu i mlade u dobi od rođenja do punoljetnosti. Darovana slikovnica ili knjiga treba biti uredna i neoštećena, ne starija od 10 godina, a osim na hrvatskom, može biti i na bilo kojem stranom jeziku.

Foto: Dina Popović

U kojim zagrebačkim se knjižnicama prikupljaju knjige za Zapuntel?

Dječja knjižnica Marina Držića, Gradska knjižnica – Odjel za djecu i mladež, Knjižnica Augusta Cesarca, Ravnice, Knjižnica Augusta Cesarca, Šubićeva, Knjižnica Dubec,  Knjižnica Jelkovec, Knjižnica Knežija, Knjižnica Marina Držića, Knjižnica Medveščak, Knjižnica Savica, Knjižnica Selčina, Knjižnica Sesvete, Knjižnica Staglišće,  Knjižnica Tina Ujevića, Knjižnica Vladimira Nazora, Knjižnica Voltino.

Jurica Gašpar

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.