2 min. čitanja

Listopad 2022. prema mjerenjima najtopliji u 30-ak godina u Europi

Listopad 2022. prema mjerenjima najtopliji u 30-ak godina u Europi
Foto: Pixabay/Ilustracija

Prema podacima o prethodnih tridesetak godina, mjesec listopad 2022. bio je najtopliji u Europi, objavila je u srijedu europska klimatološka služba Copernicus, po kojoj su prosječne temperature bile "gotovo 2 stupnja Celzija više u odnosu na referentno razdoblje od 1991. do 2020.".

Europska služba, koja nema usporediva očitanja prije razdoblja 1991.-2020., već je objavila da je ljeto 2022. bilo najtoplije do sada zabilježeno (oko 1,34C iznad normale).

- Teške posljedice klimatskih promjena sada su očite i trebamo ambiciozne klimatske mjere na COP27 kako bismo osigurali smanjenje emisija i kako bismo stabilizirali temperature blizu cilja od 1,5 stupnjeva utvrđenog Pariškim sporazumom - rekla je zamjenica direktora Copernicusa za klimatske promjene (C3S) Samantha Burgess.

Prema europskoj službi, "toplinski val rezultirao je rekordnim dnevnim temperaturama u zapadnoj Europi, te rekordnim listopadom za Austriju, Švicarsku i Francusku, kao i za veći dio Italije i Španjolske".

Europski kontinent je kontinent koji se najbrže zagrijava na Zemlji

Tijekom proteklih 30 godina, u Europi su temperature porasle više nego dvostruko od globalnog prosjeka, zagrijavajući se oko 0,5C po desetljeću, prema izvješću Svjetske meteorološke organizacije (OMM) i C3S objavljenom 2. studenog.

U listopadu se u pojedinim dijelovima kontinenta toj nenormalnoj vrućini pridružio, kao i ljeti, manjak kiše.

Vrijeme je bilo suše od prosjeka u većem dijelu južne Europe i na Kavkazu, bilježi Copernicus.

Nasuprot tome, "nad sjeverozapadom Pirenejskog poluotoka, dijelovima Francuske i Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, nad sjeverozapadom Skandinavije, nad velikim dijelom istočne Europe, istočne i središnje Turske, vrijeme je bilo vlažnije od prosjeka'.

U ostatku svijeta, Copernicus primjećuje da je "Kanada doživjela rekordnu vrućinu, a puno više od prosječnih temperatura zabilježene su i na Grenlandu i u Sibiru".

Naprotiv, "najniže temperature u odnosu na prosjek zabilježene su u Australiji, na krajnjem istoku Rusije i u dijelovima zapadne Antarktike".

Od kraja 19. stoljeća Zemlja se zagrijala za gotovo 1,2°C, a otprilike polovica tog porasta dogodila se u posljednjih 30 godina.

Ova godina je na putu da bude peta ili šesta najtoplija u povijesti unatoč utjecaju fenomena La Nine od 2020., prirodnog fenomena u Tihom oceanu koji hladi atmosferu, prenosi HRT.

Hina

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2024 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.