2 min. čitanja

Liječnike specijaliste će na otoku Hvaru umjesto države financirati privatna zaklada

Liječnike specijaliste će na otoku Hvaru umjesto države financirati privatna zaklada
Foto: Grad Hvar

HVAR – Prošlotjednim potpisivanjem ugovora između Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruge građana Vita Pharos započeo je projekt kojim se financijski i operativno organizira četiri dolaska liječnika-specijalista mjesečno u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije u Hvaru tijekom sljedeće dvije godine.

Ovo je prvi u nizu planiranih projekata novoosnovane Zaklade Vera i dr. Matko Miličić – Maleško, koji će stanovnicima otoka Hvara omogućiti da na svom otoku obave specijalističke preglede iz područja kardiologije i reumatologije, a u budućnosti i drugih specijalističkih grana medicine, bez potrebe za odlaskom u Split ili neki drugi zdravstveni centar izvan otoka.

Udruga Vita Pharos, uz dugogodišnje sufinanciranje lokalnih samouprava – gradova Hvar i Stari Grad te općine Jelsa, nastavit će s financiranjem i organizacijom još minimalno dva dolaska specijalista mjesečno pa će otočani u konačnici imati najmanje šest dolazaka liječnika-specijalista mjesečno što je u ovom trenutku, kažu, dovoljno za potrebe stanovnika otoka Hvara.

Županijski Dom zdravlja u Hvaru u svom stalnom radnom odnosu ima liječnike obiteljske medicine, pedijatra, ginekologa, radiologa, oftalmologa, fizijatra i gostujućeg ortopeda, a samo dio ostalih specijalizacija ima dozvolu za rad u ovoj ustanovi čime su limitirane mogućnosti zdravstvene skrbi za lokalno stanovništvo tijekom cijele godine kao i turista tijekom sezone.

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško i Udruga građana Vita Pharos dogovaraju proširenje suradnje i na druge oblike zdravstvene pomoći stanovništvu otoka Hvara, poput akcije dermatološkog pregleda otočana kao i druge oblike ranog otkrivanja malignih i ostalih teških oboljenja.

O inicijatorima projekta

Zaklada Vera i dr. Matko Miličić – Maleško osnovana je 2022. godine s ciljem pružanja potpore pravnim i fizičkim osobama za poticanje i promicanje kulturno-umjetničke, znanstvene, obrazovne, zdravstvene, socijalne ili druge društvene djelatnosti kojom se promiče opća korist i djelovanje za opće dobro. U svom radu Zaklada je orijentirana na lokalnu zajednicu, prvenstveno otoke Hvar i Korčulu. Zaklada je u potpunosti financirana vlastitim sredstvima osnivača i trenutno je jedina zaklada sa sjedištem u Hvaru. Članovi Upravnog odbora su dr. Matko Miličić, Paval Baničević, Frano Baničević, Aljoša Maričić, Jelena Dulčić i Lidija Arbanas.

Udruga građana Vita Pharos osnovana je 1999. godine na inicijativu dr. Dina Carića, a početak je vezan uz razvoj projekta “Ranog otkrivanja raka dojke na srednjedalmatinskim otocima Hvaru, Korčuli, Visu i Lastovu”. Ovo je prvi projekt na otocima koji se i danas provodi u sklopu sedam godina kasnije oformljenog nacionalnog projekta za rano otkrivanje raka dojke. Udruga je kroz članarine i donacije kupila dva mamografa, ultrazvuk i dodatne sonde te je organizirala preventivne preglede radiologa, onkologa i citologa, edukativna predavanja, bila je začetnik uvođenja dijagnostike dojke u Domu zdravlja itd. Prije nekoliko godina udruga žena Vita Pharos preimenovana je u udrugu građana, proširila je djelatnost i aktivno je uključena u organizaciju dolazaka liječnika-specijalista u Hvar.

K.B.

Pritisnite ESC za zatvaranje.

© 2022 Morski HR. Powered by Ghost & Staticweb.dev

You've successfully subscribed to Morski HR
Great! Next, complete checkout for full access to Morski HR
Welcome back! You've successfully signed in
Success! Your account is fully activated, you now have access to all content.
Success! Your billing info is updated.
Billing info update failed.
Your link has expired.